Szeret „rosszalkodni” a terepakadályfutás női bajnoka

Azt mondja, hogy a terepakadályfutás felszabadítja. Egyszerűen élvezi, hogy a versenyeken a körülmények – ahogy ő fogalmaz – nem optimálisak. Páder Zsófia idén gondoskodott arról, hogy megjegyezzék a nevét. A terepakadályfutó a Sportágválasztó Magazinnak értékelte a szezonját.

„Mindig is jobban szerettem a természetben futni, mint betonon vagy körbe-körben az atlétikapályán. Terepakadályfutó-versenyen először 2016-ban vettem részt, és nagyon tetszett. Egyetlen hibával teljesítettem a pályát. Futottam a felfelé cipelős feladatoknál, vigyorogva, fél kézzel integettem a kötél tetejéről. Szerelem volt, ’első versenyre’” – emlékszik vissza az első megmérettetésére Páder Zsófia, aki kifejtette: az tetszett meg neki a terepakadályfutásban, hogy ott nem optimálisak a körülmények. „Szabálykövető, jó kislány voltam gyerekként, itt most végre sárban kúszhatok, felmászhatok mindennek a tetejére, imádom, hogy ’rosszalkodhatok’. Hasznát vehetem az erőmnek, a gerelyhajító múltam pedig a célbadobós feladatoknál (dárda, csatacsillag, íj, csúzli, hógolyó) jelent előnyt.”

A terepakadályfutó úgy véli, a legutóbbi volt az első igazán tudatosan felépített szezonja. „Nem ad-hoc versenyekre és távokra neveztem, hanem előre elkészített versenynaptáram volt, és ezekhez építettem fel az edzéstervemet is. Persze kisebb változások adódtak, de ezeket rugalmasan megoldottam. A tavaszi-nyári szezonban a fő versenyeim a Military Survivor Run (rendvédelmi és open edition — dupla bronzérem), valamint a Spartan Eb Morzine-ban voltak. Ezen kívül júniusban megnyertem a rövidpályás ob-t, dobogón álltunk a Cross Challenge-en a csapattal, óriásit mentem V(s)árgesztesen (AG 5. hely) és Telkibányán is. Az őszi szezonban minden versenyemen sikerült dobogós helyen végezni, 6 hét alatt 5 megmérettetés, országos bajnoki arany és ezüst, Nemzeti Hajsza ezüst, Vulkán Run bronz, végül a Miskolc Beasten ismét egy bronzérem. Ez utóbbira rettentő büszke vagyok, mert a verseny előtti hetem nem volt éppen ideálisnak mondható, az induláson is gondolkoztam, mentálisan nem voltam megfelelő állapotban” – értékelte a szezonját Páder Zsófia.

Az országos bajnok kisebb pihenő után egy hosszú alapozásba kezd. Jövőre több külföldi versenyre szeretne kijutni. „A Spartan Regional Series állomásain kívül főleg a klasszikus OCR-versenyeken szeretnék indulni, de természetesen az országos bajnokságban és a fő hazai megmérettetéseken is kimagaslóan szeretnék szerepelni. Mindezek egyelőre csak álmok, melyeket remélem, hogy támogatók segítségével valóra válthatok” – bizakodott a sportoló.

„Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan összetett sport, amelyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell le küzdeniük. Az akadályok lehetnek különbözőek: építettek és természetesek.  A futóversenyeken gyakran összekeverik a nyomvonalakon lévő akadályokat, törekedve arra, hogy a futásból kialakult sebesség, és lendület megtörjön” – olvasható a sportágról a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség honlapján. Arról már korábban beszámoltunk, hogy ebben a sportágban szintet léptek az elmúlt időben és egyre népszerűbb versenyeket rendeznek terepakadályfutásban. Vonzereje abban van, hogy ezeken a versenyeken gyakorlatilag bárki elindulhat, azonban az utóbbi időben egy élsportos réteg is kinevelődött, akik adott esetben a nemzetközi megmérettetéseken is jól teljesítenek. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!