Szerezd vissza a jókedvedet sporttal!

Amikor éppen rossz passzban vagy, esetleg depresszióval küzdesz, akkor érthető módon általában a hátad közepére kívánod a sportolást. Pedig a mozgás az, amire szinte biztosan számíthatsz, ha javítani szeretnél a hangulatodon. Elmondjuk, miért, és azt is, hogyan kezdj hozzá lelkileg nehezített terepen.

Kémia kérdése

Tudományosan bizonyított tény, hogy a sport boldogsághormonokat és antistresszhormonokat (endorfint, dopamint, noradrenalint és szerotonint) szabadít fel, ezért szinte kizárt, hogy mozgás után ne legyél legalább egy kicsit jobban. De nagy eséllyel egyenesen vidámabb, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Bízd rá magad a kémiára!

Sok kicsi tényleg sokra megy

Amikor rosszkedvű vagy, akkor egy edzés teljesíthetetlenül nagy feladatnak tűnhet. Ezért egy óra helyett indíts inkább csak negyed órával, esetleg egy rövid sétával. Ha javul a mozgástól a kedélyállapotod, akkor valószínűleg úgyis többet kívánsz majd, így kis lépésekkel is szépen haladhatsz előre.

Együtt könnyebb

A depressziósok gyakori gondja, hogy túl kevés emberi kapcsolatuk van, vagy rosszabb esetben egyáltalán nincs is. Egy csoportos fitneszóra vagy egy túra a természetben viszont remek alkalom arra, hogy kicsit emberek közelében legyél, és ne érezd olyan elhagyatottnak magad. Ha beszélgetsz másokkal, vagy akár csak hallgatod őket, akkor egy másik nézőpontból is rá tudsz nézni a világra, ami kibillenthet a negatív hozzáállásodból. Tipp: nézz szét az Ötpróba sportprogramjai között, ahol rengeteg érdekes és lelkes emberrel futhatsz össze!

Csak a kezdet nehéz

Amikor épp magad alatt vagy, akkor kár várnod arra, hogy majd varázsütésre kedved támad sportolni. Ez valószínűleg nem fog megtörténni. Ha viszont erőt veszel magadon, és az ellenérzéseidet félretéve mozogni kezdesz, akár lajhártempóban és kedvetlenül is, akkor van esély arra, hogy menet közben lelkesebbé és dinamikusabbá válsz. Vagyis: így tulajdonképpen mesterségesen hozod létre magadban a motivációt.

Testi-lelki felüdülés

Ha „terápiás” célzattal mozogsz, akkor érdemes a sport hangulatjavító hatására rásegítened meditációval is, amitől a mozgáshoz hasonló hatást várhatsz – így duplán segíthetsz magadon. Ehhez a legjobb eszköz egy jógaóra, ami általában meditatív gyakorlatokat is magában foglal, így a testedet és a lelkedet is garantáltan felüdíti.

Fotó: pexels

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!