A taekwondo több mint 2000 éves múltra visszatekintő koreai eredetű harcművészet, mely napjainkra az egyik legismertebb és legnépszerűbb modern, amatőr, olimpiai küzdősporttá fejlődött, és amely őrzi a harcművészetek legnemesebb hagyományait, a harci tudományok szellemét, és gondoskodik ezek életben tartásáról.

A taekwondo kifejezés három szóképből áll: a tae rúgást, a lábtechnikák összességét jelenti, a kwon a kéztechnikák összefoglaló neve, a do jelentése út, művészet. Szabadon fordítva: a lábbal és kézzel küzdés művészete.

A taekwondo azonban nem csak egyszerűen ütés és rúgás, nemcsak önvédelmi rendszer vagy küzdősport, hanem ennél sokkal több. A koreaiak megközelítésében életút, életforma.

Öt kontinens 189 országában közel 70 millióan űzik ezt a nagyszerű és látványos küzdősportot. Óriási előnye, hogy nem akar mindenáron csak élsportolókat képezni, hanem minden korosztály, minden alkatú- és képességű ember számára lehetőséget biztosít az egészséges szellemi, lelki és fizikai képességek kialakítására, fejlesztésére.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

A tagszervezetek közül többen, már az óvodás kortól foglalkoznak gyermekekkel. Ebben a korban még nem az igazi harcon van a hangsúly, ekkor még a gyerekek játékos, sportág specifikus mozgásformákat tanulnak. A lényeg, hogy a sportot szerettessék meg a fiatalokkal. 5-6 éves kortól már érdemes elkezdeni.

Kinek ajánlott?

A taekwondo az a sport, ami fegyelemre, precizitásra és kitartásra tanít, miközben egy modern olimpiai sporttá nőtte ki magát. Egy teljes testet mozgató sport, amely látványos, és egyszerűen nem lehet megunni.  A jelenkor kihívásaira tökéletes, mivel az ingerekben gazdag, felgyorsult ritmusú világnak a hozadéka, hogy mindent azonnal akarunk. A taekwondo segít levezetni a gyerekekben felgyülemlett feszültséget, és ezáltal kielégíti a koruknál fogva vett fokozott mozgás igényüket. A taekwondo nyugodt, kiegyensúlyozott életet képes megteremteni mindenki számára.

Mennyire számít költséges sportágnak?

A taekwondo nem tartozik a túlzottan költséges sportágak közé, de a kezdetek bizonyos költséggel járnak. Az edzések megkezdéséhez egy úgynevezett dobot meg kell vásárolni, melyben a sportolók edzenek, ez 10.000 és 20.000 Ft közötti árkategóriában mozog. Egy heti edzés díja 3-5 alkalom esetén átlagosan 10.000 Ft.

A versenysport része már több költséget von magával. A versenyekre való utazások, szállás és nevezési díjak, felszerelések, tehát maga a versenyeztetés sok esetben a szülőt terhelik, az egyesületek nem, vagy csak részben tudják finanszírozni a versenyzők költségeit. Válogatott szinten már több támogatást kap egy sportoló, így a magasabb szinteken már kevésbé költséges a sportág.

Milyen felszerelés kell hozzá?

A védőfelszerelések: lábfejvédő, sípcsontvédő, ágyékvédő (női, férfi), kesztyű, alkarvédő, fejvédő, fogvédő, esetenként, ha az egyesület nem tudja biztosítani, akkor egy test protektor.

Miért válasszák a taekwondo-t?

A Taekwondo kifejezetten látványos, és olykor akrobatikus rúgásokból álló sportág, és harcművészet. Nincs még egy olyan küzdősport, ami ennyire dinamikus, látványos, és gyors rúgásokból áll. Amiben a küzdősport világa előtt jár, az az, hogy a taekwondo-ban bevezették az elektronikus pontozást, melynek köszönhetően már nem egy szubjektív pontozásos sportág, hanem objektívan megállapítható a küzdelem végkimenetele.

A taekwondo egy rendszert alakít ki az életedben, melyek megtanítanak a későbbiekben jól beosztani az idődet, és küzdeni, valamiért megdolgozni. Célt ad, és a célhoz vezető út alatt nagyon sok mindent tanít. Kiegyensúlyozott, pozitív értékrenddel bíró egyénné válhat mindenki, aki ezt a sportágat és harcművészetet választja. A taekwondo megtanít a fontos dolgokra összpontosítani, koncentrálni.

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!