Támad a vírus: erősítsd az immunrendszered sportolással!

Vitamindömping, gyakori kézmosás, rendszeres fertőtlenítés, otthoni üzemmód és a többiek: valószínűleg kívülről fújod a listát, hiszen olyan sok szó esett arról az elmúlt napokban, hogyan védekezhetsz a koronavírus ellen. De azt is tudtad, hogy mindezek mellett a sport az immunrendszered egyik legjobb barátja? Mozogni otthon is nagyon megéri: már mondjuk is, miért fog örülni neki tested védelmi rendszere!

Mit tesz érted az immunrendszered?

Az immunrendszer tulajdonképpen a szervezeted védekezőrendszere, aminek – leegyszerűsítve – az a feladata, hogy különbséget tegyen a test saját anyagai és az idegen betolakodók, például a fertőzések között. Az utóbbiakkal szemben toleranciát alakít ki, vagy pedig megvéd téged tőlük úgy, hogy eltávolítja azokat. Ebben a válságos időszakban tehát nagyon fontos, hogy a lehető legjobban működjön az immunrendszered. A jó hír, hogy ezért te is sokat tehetsz, ha néha felpattansz a fotelből, hogy átmozgasd magad!

Hogyan erősíti a sport az immunrendszeredet?

A kérdés csalóka, a titok ugyanis a mozgás intenzitásában rejlik. Mint oly sok mindenre, a sportra is igaz, hogy mértékkel adagolva a leghatásosabb. A túl kevés és a túl sok edzéssel is árthatsz az immunrendszerednek – a rendszeres, mérsékelt testmozgás viszont bizonyítottan erősíti a tested védekezőképességét. Szóval ha most a betegség elleni védekezés az elsődleges célod, mint szinte mindenkinek, akkor a tespedést és az ultratávokat egyaránt hanyagold. A megfelelő gyakorisággal és intenzitással mozgóknál viszont tényleg ritkábban fordulnak elő sok más nyavalya mellett például a felső légúti megbetegedések. A sport szó szerint felélénkíti a testedet: a vérben gyorsabban keringenek az immunitásért felelős sejtek, így nagyobb eséllyel pusztulnak el a kórokozók. A mozgástól felpörög az anyagcseréd, így a védekező mechanizmusok is aktívabbak. Edzés közben ráadásul izzadsz, amivel a méreganyagok távozását segíted. Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni a sport stresszoldó hatását: a tartós stressz gyengíti az immunrendszeredet, de mozgással sokat javíthatsz a helyzeten. A sportolásnak köszönhetően megedződő állóképesség tehát nemcsak a fizikai terheléssel, de a kórokozók támadásával szemben is muníciót biztosít neked.

Mennyi az annyi?

Kutatások sora bizonyítja, hogy aki heti kb. 150 percnyi, mérsékelten intenzív edzést végigcsinál, annak az immunrendszere ezért biztosan hálás lesz, szóval a mennyiséget érdemes nagyjából így belőni. Jó úton jársz, ha mozgás közben kimelegszel és gyorsabban veszed a levegőt, de még azért nem fogysz ki belőle – egyénfüggő, hogy ebbe mi fér bele. A legjobb, ha a kardiót és az erősítést kombinálod, hogy a szíved és a tüdőd mellett az izmaidnak, a gerincednek és az ízületeidnek is legyen tartása. Ha ezek alapján megjött a kedved, de hirtelen nincs ihleted, mit sportolj otthon, akkor mazsolázz a napokban gombamód megszaporodott, akár ingyenesen elérhető online edzésprogramok és -közvetítések között, amelyekből hamarosan egyébként mi is közzéteszünk egy kis válogatást. Hajrá!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!