A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az iskolások otthonról tanulnak, ezért számukra lesz igazán tanulságos az érettségi előtt álló, 19 éves Fricz Botond példája (az első magyar snowboard Európa-kupa győztesünk), aki Budapesten lakik, de egy osztrák iskolába „jár”, természetesen online.  

„Az általános iskolát Magyarországon kezdtem el, de Ausztriában fejeztem be az utolsó két évet. A nyelv miatt nehéz volt az első év, de jól haladtam.” – kezdi Boti, így visszaemlékezve az iskolaváltásra.

A nemzetközi snowboard versenyekre szinte lehetetlen itthon felkészülni, és ha valaki az élmezőnybe akar tartozni, el kell mennie a hegyekbe edzeni. Botond, édesanyjával már évekkel ezelőtt Ausztriába költözött, ahol az első évek után kollégista lett és minden energiáját a snowboardra fordította. Szerencsére talált egy olyan szakiskolát, ami ezt támogatta.

„Schladmingon egy Snowboard Akadémiába jártam, ami bár állami volt, de a kollégiumot nekem kellett fizetni. Igazából az osztály volt sporttagozatos, de ott télen senki nem járt be a suliba” – meséli a rider. Karácsonytól áprilisig tartott náluk a téli szünet, így minden nap tudott edzeni. Igazából csak az időjárástól függött, de szinte egész nap a pályán volt ebben a szezonban. A nyári szünet rövidebb volt, és 3 év helyett 4 évig tartott ez a szakképzés. Cserébe viszont fel tudott készülni a snowboard-versenyekre.

„Mikor nem kell bejárni, akkor is van házi feladat, például németből esszéket kellett írni, amit online kellett feltölteni a suli honlapjára.” – magyarázza Boti a rendszer működését. Összehasonlítva azért elárulja, hogy a magyar sulihoz képest sokkal könnyebb volt a kinti, főként ezzel a hosszú téli szünettel.

Most egy egyszerűsített érettségire készül egy szintén osztrák képzésen, ami a felsőoktatási továbbtanuláshoz szükséges, természetesen ezt is távoktatásban, Budapestről.

„A tanáraimmal még nem találkoztam soha személyesen. Csak a vizsgákon kell majd megjelenni. Nincs kötelező óraszám, csak az a fontos, hogy a vizsgákra felkészüljek.

A tanuláshoz az iskola weboldalán megtalálok minden tananyagot. Zoom-on vannak online tanórák, rendes órarend szerint. Az adott témákat ismétlik és így Te osztod be a saját idődet, előre be kell jelentkezni és megnézheted online az órákat, ha akarod!” – tudatja Velünk Fricz Botond, hogyan készül az érettségire.

Megtudtuk viszont Tőle, hogy vannak azért nehézségei is ennek a fajta távoktatásnak.

„Nincs melletted egy tanár, aki mondja, mit csinálj, hanem saját magadtól kell tanulni, ami azért sokkal nehezebb. Ráadásul ez egy fizetős iskola, tandíjat kell fizetni havonta, ha az iskola szolgáltatásait igénybe szeretnéd venni. De vizsgázni a képzések végeztével bármikor lehet.”

Az iskolában a diákok online tudnak egymással közösségi életet élni, de Boti elárulta, hogy erre nem nagyon merült fel még igénye, bár a lehetőségei megvannak rá.

„Lehet kontaktba lépni a többi tanulóval, de én még nem tettem, nincs rá igazán szükség. Az iskola honlapján látjuk ki, mikor jelentkezett be, milyen eredményekkel tanul, lehet üzenetet küldeni egymásnak meg ilyesmi.” Az is kiderült, hogy ennek a távoktatásnak az egyik sajátossága, hogy nagyon nemzetközi a részvétel.  Persze sok az osztrák, de van török, magyar, német és szlovén diák is.

A nemzetközi koronavírusjárvány miatt most sajnos a snowboard edzések és versenyek is elmaradnak, de legalább van idő a tanulásra. Boti most a kiesett idejében az angol érettségire és német felsőfokú nyelvvizsgára készül és viccesen hozzáteszi, hogy legalább van ideje a növényeit és a barátnőjét ápolgatni!

Nézd meg Fricz Botond snowboard riderrel készült interjúnkat az Öltözői Titkok legújabb részében:

* Snowboard versenyző

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!