Aki biciklizett már Ausztriában, pláne családdal, tudja, hogy a cím nem túlzás. Mind a kerékpárutak mennyisége, minősége, mind a kapcsolódó szolgáltatások miatt érdemes nyugati szomszédunkhoz tervezni a nyári bringatúrát. Családdal, gyerekkel különösen, a gyerekbarát jelző igazán ott nyer értelmet.

Mindenekelőtt tegyünk helyre egy dolgot. Ha hosszabb kerékpártúrát tervezel a családdal, érdemes az ausztriai lehetőségekkel számolni, és ezt nem a szokásos ottmindenjobb alapon írom. Ha gyerekekkel indulnál útnak, akkor – sajnos – tényleg ég és föld a különbség a hazai állapotok és az osztrák kínálat között. Az itthoni helyzetről majd egy másik (vagy több másik) cikkben, most maradjunk a pozitív példánál.

Mert abszolút pozitív a felfoghatatlan mennyiségű kerékpárút és a kapcsolódó infrastruktúra, a szolgáltatásoktól az egész különleges ötletekig. Arról is hosszan lehetne írni, ahogy az osztrákok a kerékpárosokhoz, pláne a gyerekekhez hozzáállnak. Röviden az, hogy gyerekbarát szolgáltatás, itt nyer igazán értelmet.

Fentiekhez még hozzájönnek a természeti szépségek, melyeket igazán bringázás közben, saját ritmusunkban lehet felfedezni. Tekersz, és gyönyörködsz a dombokban, hegyekben, erdőkben, szembejönnek veled a harmonikus települések, lenyűgöző épületek… szembejön veled a történelem.

Nem túlzás azt állítani, hogy a középeurópai történelmet leginkább a Duna partján írták, és nem is véletlen, hogy a Duna menti kerékpárút a legismertebb, legnépszerűbb. A történelem, a népek és kultúrák keveredése lépten-nyomon tettenérhető, legyen szó az uralkodók által hátrahagyott épületekről, kulturális felfedeznivalókról vagy éppen gasztronómiai finomságokról. 

A folyók menti osztrák kerékpárutak ideálisak a családi biciklitúrákra, hiszen nincsenek komolyabb emelkedők, és nem lehet megunni a sok látnivalót. Elég csak a Duna-mentén fekvő, csodaszép falvairól és reneszánsz hangulatú városairól, középkori várairól és templomairól híres Wachaura gondolni, de a Dráva, az Inn vagy a Thaya folyók mentén futó kerékpárutakat is jó szívvel ajánlom figyelmedbe. Mindegyik összeköti Ausztriát valamelyik szomszédos országgal, mindegyiknél tettenérhető a kultúrák keveredése… és mindegyiknél találsz majd lehetőséget arra, hogy fürödj a családdal, vagy csak üljetek a padon, és bámuljátok a vizet a napsütésben.

KERÉKPÁRUTAK

Duna kerékpárút

Alsó- és Felső-Ausztria

Ausztria legismertebb és legkedveltebb kerékpárútja a Duna menti kerékpárút, amely – a folyóhoz hasonlóan – Németország felől lép be az országba. Az első komolyabb látnivaló Ausztria területén a Schlögener Schlinge, ahol a Duna 180 fokos kanyart ír le. A bicikliút ezután is lenyűgöző vidékeken át vezet – elég csak a borászatáról és hangulatos településeiről híres Wachaut említni –, de számos kulturális gyöngyszemet is érint, többek között Enns városát, amely varázslatos középkori óvárossal büszkélkedhet, a Greini várat és a Melki apátságot.

Mozart kerékpárút

Salzburg tartomány

Aki a híres osztrák zeneszerző nyomába szeretne eredni, annak érdemes a Mozart kerékpárutat választania, amely a zeneszerző életének számos meghatározó pontját érinti, ráadásul Salzburg tartomány gyönyörű tóvidékét is bejárja. Csodás természeti környezet és az osztrák zenei zseni különleges aurája – ilyen egy inspiráló kikapcsolódás két keréken.

Kulináris túra

Stájerország

Ez a kerékpártúra az „osztrák Toszkánán”, azaz Dél-Stájerország csodás vidékein át vezet. Négy nagy borvidéket érint az útvonal: Klöch, Tieschen, Rosenberg és Straden. Kerékpározás közben lenyűgöző kilátás nyílik a környező dombvidékre, útközben pedig egy-egy pohár olaszrizling, chardonnay vagy tramini, valamint a regionális konyha remekei csábítanak pihenőre. Szép idő esetén a látóhatár szélén feltűnik Szlovénia is.

Fertő tavi kerékpárút

Burgenland

Igazi gyöngyszem a kerékpárútvonalak között: minimális szintkülönbsége miatt a családok körében is nagyon népszerű kerékpárút Közép-Európa legnagyobb sztyepptavát kerüli meg, amelyen Ausztria és Magyarország osztozik. A tavat és környezetét az UNESCO 2001-ben választott be a világörökségek közé. A keleti oldalon az útvonal részben a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkon át vezet, ahol különleges szikes tavak és nedves rétek, valamint számtalan ritka madárfaj csodálható meg. Emellett a kerékpárút újra és újra csodás kilátást kínál a tóra. A kerékpárút mentén asztallal és padokkal felszerelt stílusos nádfedeles kunyhók kínálnak pihenési lehetőséget. A tó körüli kerékpáros kirándulás alkalmával feltétlenül érdemes ellátogatni Rust óvárosába vagy Purbach és Breitenbrunn pincesorára.

Walgau–Rajna-völgy–Boden-tó kerékpártúra

Vorarlberg

Ez a kerékpárút nagyszerű szimbóluma a két ország, Németország és Ausztria szoros kapcsolatának. A kerékpárút túlnyomó részt a Rajna mentén kanyarog egészen Vorarlbergig, a Boden-tó partjáig. A jól kiépített, aszfaltozott úton haladva csodás természeti tájakat fedezhetünk fel. A fénypontot pedig a kerékpárút utolsó szakasza jelenti, amikor megérkezünk a lenyűgözően szép Boden-tóhoz. 

Dráva kerékpárút

Karintia

A Dráva kerékpárút szintén jól példa arra, hogy a kerékpározás összeköti a kultúrákat és országokat. Az útvonal a Dráva mentén vezet Olaszországból Kelet-Tirolon és Karintián át egészen a szlovéniai Mariborig. A karintiai szakaszokra feltétlenül érdemes fürdőruhát és fürdőnadrágot bepakolni, mert olyan csodálatos fürdőtavak találhatók a kerékpárút közelében, mint az Ossiachi-tó (Villach) és a Wörthi-tó (Klagenfurt).

Inn kerékpárút

Tirol

Az 520 kilométer hosszú kerékpárút harmada található Tirolban. A folyó partján vezető kerékpárút néhány emelkedőt leszámítva sík terepen vezet, csodás alpesi hegyek között és történelmi városok érintésével. Zams (a misztikus „Zamser Lochputz” szurdokkal) és Imst ugyanúgy útba esik, mint a tartományi főváros, Innsbruck vagy az ezüstvárosként is ismert Schwaz. A változatos, egyáltalán nem megerőltető kerékpárút különösen kedvelt a családok körében.

• TIPP •

Salzkammergut kerékpárút

Stájerország / Salzburg tartomány / Felső-Ausztria

Ez a kerékpárút nem folyó mentén vezet, hanem egy, több változatban is teljesíthető körtúra. A folyók mentén haladókhoz képest ez egy sportosabb bringatúra, sok emelkedővel, azaz ennek megfelelő biciklivel (ajánlott a 21 sebességes trekking) érdemes nekivágni. A teljes hossz 345 km, de természetesen nem muszáj az egészet végigtekerni, ha csak egy részét tervezzük be, az is óriási élményt nyújt az egész családnak. Azt is megtehetjük, hogy néhány meredekebb szakaszt egyszerűen kihagyunk, vonattal vagy hajóval megkerülve azt a részt.

Érdemes strandolást is betervezni, hiszen a Wolfgangsee, az Attersee és a Traunsee egyaránt útba esik. Egyáltalán nem meglepő módon számos kulturális látnivalót is érint az útvonal. Hallstatt (UNESCO világörökség) tényleg lenyűgöző, és a facsúszdázás is kihagyhatatlan a világ legrégebbi sóbányájában. A gyerekek imádni fogják, mint ahogy a kisvonatozást is a bányába. A Traunsee partján található Gmunden városka is megérdemli a figyelmet, és Ferenc József császár Bad Ischlben található nyári rezidenciája is sok látogatót vonz.

A képekért köszönet az osztrák turisztikai szervezeteknek. (Fotó: Leo Himsl)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!