Tótka Sándor fantasztikus versenyzéssel nyert K1-200-on a tokiói olimpián. A kajakos azonban már 2010-ben olimpiai bajnoki címnek örülhetett, az ifjúsági korosztályban. A szingapúri ötkarikás játékok idején ugyanúgy drukkolt érte Gyomaendrőd, mint most, Tokióban, a felnőttek olimpiáján.

Bejárta a hazai sajtót az a videó, amelyen a gyomaendrődiek drukkolnak Tótka Sándornak a 200 méteres döntő idején. Sanyi szülei mellett a település lakói, barátok, ismerősök, ismeretlenek szurkolnak közösen azért, hogy az „ő fiuk” elhozza az aranyérmet ebben a pár másodpercig tartó, éppen ezért igencsak idegőrlő, nüánszokon múló versenyszámban.

Sokesélyes volt a futam, itt nincs olyan, hogy valaki toronymagas esélyes, sőt, az esélyeseket is nehezen lehetett megjósolni, tényleg olyan gyorsan lemegy a versenyszám, és annyi minden múlik egy rajton, egy apró billenésen vagy egy nagyobb hullámon.

Végül a gyomaendrődi kajakos pár centi előnnyel győzni tudott, ő lett az olimpiai bajnok.
Tizenegy éve szinte teljesen hasonlóan zajlott a szingapúri ifjúsági olimpia gyomaendrődi „közvetítése”. A Kner téren gyűltek össze a barátok, rokonok, hogy együtt drukkoljanak Sanyinak, aki mindig is a város büszkeségének számított. Gyomaendrődön kezdte pályafutását, ott érte el az első sikereit és a mai napig rendszeresen hazajár. Olyannyira, hogy a járvány idején egy gyomaendrődi nyaralóban vészelte át feleségével, Ágival a lezárást, ott edzett, Ági állította össze az étrendjét, ebben az időszakban is az olimpiai felkészülés volt a házaspár elsődleges feladata.

Visszatérve 2010-re: akkor tv-közvetítés nem volt, de a Szingapúrban kint tartózkodó édesapa telefonon tudósította a helyeiknek a verseny állását, és ők, ugyanúgy, ahogy 2021-ben, sírva, ugrálva ünnepelték a gyomaendrődi hőst.

Tótka Sándor olyannyira kötődik Gyomaendrődhöz, hogy az itthon használatos hajójára fel is festettette a város címerét, és ugyan már az Újpest kajakosa, soha nem felejtette el, hogy honnan indult.

Sanyi sportágválasztása egyértelmű volt, de nem mindenkié az. A Nagy Sportágválasztó azt a célt szolgálja, hogy te is kipróbálhass több mint 100 sportágat, egy helyen. Az idei sportágválasztó időpontja: szeptember 10-11, helyszíne: Merkapt Sportközpont, Maglódi út.

A részvétel regisztrációköteles, regisztrálni itt tudsz: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

 

Fotó: https://www.gyomaendrod.com

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!