Sok gyerek első látásra beleszeret egy sportágba, míg mások hosszasan válogatnak, annyiféle mozgásban lelik örömüket. Mit lehet tenni, hogy könnyebb legyen a döntés? Segít a tudomány, aminek köszönhetően ma már nagy biztonsággal megállapítható, hogy a gyereknek milyen sportágban lehetnek sikerélményei. A témáról Harsányi Gergely 179-szeres válogatott és kétszeres olimpikon kézilabdázót, a témával foglalkozó Yellow Road System ügyvezetőjét kérdeztük.

Hogyan érdemes hozzáállni a sportágválasztáshoz, ha a szülő szeretne biztosra menni, ami a gyerek későbbi eredményeit illeti?

Először is fontos megteremteni a lehetőséget arra, hogy a gyerek minél több sportot kipróbálhasson. Így kialakulhat a belső motiváció, hogy később szeresse, amit választott, és amit csinál. Erre nagyon jó lehetőség a Sportágválasztó, ahol több mint 100 mozgásformát lehet évszakról évszakra kipróbálni.  De ennél komolyabban is el lehet merülni a sportágválasztásban. A Yellow Road System ezzel is foglalkozik: komplex, speciális fizikai és mentális felmérést végzünk. A mentális vizsgálat során többek között kiderül, hogy a gyereket milyen jellegű sport űzésére teszik alkalmassá az eredeti személyiségjegyei és alapadottságai, például a csapat- vagy az egyéni sportok ideálisabbak-e számára. Rendszerünk a gyermekek személyiségének definiálásával informál tipikus döntéshozatali mechanizmusukról is, illetve beazonosítja a motivációs térképüket. Emellett már gyermekkorban meg lehet állapítani, hogy milyen magasra nő majd a fiatal sportoló, illetve milyen, a testalkatában, izomzatában és szalagrendszerében rejlő egyedi tulajdonságok segíthetik, de még azt is, hogy milyen erős egy adott sportághoz a szív- és érrendszere. 

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen vizsgálat?

Akár egy napon belül, pár óra alatt el tudjuk végezni a teljes vizsgálatot, de igény szerint részekre is lehet bontani. 

Léteznek olyan kutatások, amelyek megmutatják, hogy mennyire lett ténylegesen sikeres egy sportágban később az a gyerek, aki a vizsgálatra alapozva választott?

Igen, minden sportágnak van egy megfigyelhető trendje: statisztikák árulkodnak arról, hogy pontosan milyen alkatú, milyen magas és milyen személyiségű gyerekek, sportolók lettek a legsikeresebbek. Vannak alapképességek, amelyekre egy-egy sportágnál szükség van a jó eredményekhez. Minél tudatosabb az ember a választásnál, és minél több oldalról kap információt, annál jobban lehet támogatni a döntést. De nem csak a sikeresség a cél. A legfontosabb, hogy a gyermekek szeressék, élvezzék, amit csinálnak, és örömüket leljék egy-egy mozgásformában. 

Gyakran említed, mennyire lényeges, hogy mentálisan is tudja egy gyerek az adott sportág feltételeit teljesíteni. Ez mit jelent? Fejleszthető képességekről beszélünk?

Nagyon fontos az önismeret, de fiatal korban ez még nagyon kevés esetben van meg. Előzetes felmérés nélkül viszont később kudarcok és esetleg sérülések árán ismerheti meg magát egy sportoló. Mindezt a saját, 30 éves élsportolói múltam tapasztalatai is mondatják velem. Ezt azonban meg lehet előzni, így helyzeti előnybe kerülhet a gyermek. Ha például tisztában van vele ő és az őt segítő közvetlen környezet, hogy krízishelyzetben hogyan hozza meg a döntéseit, akkor ezekre fel lehet előre készülni, és konstruktív irányba fordítani a reakcióit. Mi tulajdonképpen egy kulcsot adunk a gyermek, a szülő és az edző kezébe arról, hogy a fiatal sportolót hogyan kell kezelni, fejleszteni és motiválni. Így könnyebben visszaszerezheti például a lelkesedését, ha menet közben elvesztené a kedvét és a türelmét, azaz: kitartóbbá válhat. Ez pedig nemcsak a sportban, de a mindennapi életben is hasznára válik majd.

 

A vizsgálatokról bővebb információ elérhető a Yellow Road System weboldalán.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!