Cukormentes túrógombóc a SYNLAB Hungary ajánlásával.
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 1 kg félzsíros túró
- 6 db tojás
- 14 dkg búzadara
- 45 dkg zsemlemorzsa
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 tk. fahéj
- 2-3 ek. napraforgó olaj (zsemlemorzsa pirításához)
Elkészítés:
Egy tálban a túrót, búzadarát, a tojások sárgáját, a sóval és a szódabikarbónával elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a túrós masszába és óvatosan összedolgozzuk őket. A masszát 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd amikor már megdermedt és a búzadara megszívta magát, akkor kivesszük a hűtőből és gombócokat formálunk belőle. Vizes kézzel dolgozzunk, hogy a massza ne ragadjon annyira. Időközben egy nagyobb lábasban vizet forralunk és a forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat 13-15 perce.
Eközben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Serpenyőben felhevítjük az olajat és beleszórjuk a zsemlemorzsát. Addig kavargatjuk, amíg a morzsa aranybarnává nem válik. Ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük a fahéjat és megforgatjuk benne a kész gombócokat.
Édesítőszeres sovány tejföllel vagy cukormentes baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!