Október 23. Az 1956-os forradalom ünnepe, de számunkra más jelentőséggel is bír e dátum. Évről-évre ezen a napon rendezzük meg a Kolonics György Emlékfutást, mellyel a kétszeres olimpiai bajnok, legendás kenus emléke előtt tisztelgünk. A verseny meghitt, hagyománytisztelő, ünnepélyes és rendkívül szerethető.

A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. együttműködésben a Kolonics György Alapítvánnyal kiemelten fontos projektnek tekinti az október 23-i, Kolonics György Emlékfutás előkészítését, megszervezését, lebonyolítását, hogy az méltó legyen Kolonics György nevéhez, pályafutásához és példamutató mentalitásához.

Hiszen ez nemcsak egy verseny. Megemlékezés. Tiszteletadás. Összefogás. Szabadidő – és profi sportolók, gyermekek és felnőttek, atléták és kajak-kenusok együtt, egy közösségként állnak rajthoz és teljesítenek egyetlen, közös célért: Koló emlékéért.

A társszervező Kolonics György Alapítvány, amellett, hogy legendás kenusunk nevét viseli és az ikon értékrendje, életszemlélete alapján működik, ma már meghatározó szerepet tölt be a kajak-kenu sportág életében. Több támogatási programot vezet, számos díjat adományoz évente és az elmúlt tíz évben határon innen és túl 22, Koló pályafutását és a sportágat bemutató kiállítást szervezett. Évente több alkalommal rendez közösségi eseményeket és végez komoly sportági hagyományőrző tevékenységet.

A Kolonics György Alapítvány elnökével, Csabai Edvinnel beszélgetve ástuk bele magunkat kicsit mélyebben a Kolonics György Emlékfutás előéletébe, foglaltuk össze annak célját, illetve derítettünk fényt Csabai Edvin egyik kedvenc személyes élményére is az esemény kapcsán.

Miért éppen október 23-án kerül megrendezésre a verseny, illetve van-e a KSI Vízitelepnek különleges jelentősége Kolonics Györgyhöz kapcsolódóan?

„Koló rendszeresen, évről-évre mindig lefutotta a Bécs-Budapest Ultramaraton futóverseny utolsó szakaszát, a Budakesziről induló félmaratont. Halála után a BBU közössége egyöntetűen gondolta úgy, hogy ezzel szeretnénk tisztelegni előtte és emlékezni rá. A KSI-hez nem kötődött Koló, de a Vízitelep kiváló helyszínt biztosít a verseny számára, mindig nagy szeretettel fogadnak minket.”

Mi a célja a Kolonics György Emlékfutásnak, mi az az üzenet, amelyet át tud adni a verseny szellemisége a résztvevőknek?

„Az elsődleges cél az emlékezés. Az eseményen számos (LED falon vetített interjúk, versenyek, beszélgetés barátokkal, versenytársakkal) módon idézzük fel Koló sportpályafutását, személyiségét. Fontos, hogy bemutassuk az Alapítvány céljait, munkáját, eredményeit. Lényegesnek tartjuk, hogy azok a fiatalok is megismerhessék a bajnokot és a kivételes sportembert, akik még nem élhették meg példátlan győzelmeit.”

Neked személyesen, van-e kedvenc emléked/élményed a versenyről, melyről szívesen mesélnél?

„Még az egy hetes verseny záróeseményén, a színpadon Molnár Zoltán, a MOB akkori főtitkára Kolóval beszélgetve megemlítette, hogy amúgy az aznapi versenyen megverte őt. Koló ezt nem hitte el, hiszen nagyszerű formában volt és kiváló időt futott. Este megnézve az eredménylistát, szomorúan küldte el gratulációját a sportvezetőnek. Molnár Zoli sportszerű ember, így másnap soron kívül küldött Kolónak egy levél C-vitamint, hogy ezzel is támogassa felkészülését a következő évi megmérettetésre.”

Az emlékezés és a futás együttes hagyományáról természetesen idén sem feledkezünk meg. Október 23-án, a KSI Vízitelepén kicsik és nagyok, amatőrök és profik együtt vágnak neki a 2 km-es, a 11,5 km-es vagy éppen a félmaratoni távnak.

Fogjunk össze ismét egy nemes célért, leljük örömünket együtt a futásban, tisztelegjünk október 23-án, Kolonics György emléke előtt!

 

További információk és nevezés

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!