Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 15. részében a BIRKÓZÁS alapjait mutatjuk be.

A birkózás története egészen az őskorba nyúlik vissza, hiszen természeténél fogva egy olyan mozgásforma, melyre szükség volt a létfenntartáshoz. A zsákmányszerzésben a test-test elleni küzdelemmel tudtak érvényesülni, de a megmérettetések eszköze is volt.

Már az ókori olimpiák idején is rendeztek birkózó küzdelmeket, így az egyik legrégebbi sportágnak számít az olimpiák történetében. Időről időre változott a megjelenési formája, hol kötött, hol szabadfogású versenyeket rendeztek. 2004-ig csak a férfi szakág szerepelt az olimpia műsorán, Athén óta azonban már női küzdelmeket is rendeznek az ötkarikás játékokon.

Magyarországon 1921-ben alakult meg a Magyar Birkózó Szövetség, amely jelenleg közel 5000 igazolt sportolót számlál, és ez a szám folyamatosan gyarapszik. Az olimpiákat tekintve a 3. legeredményesebb hazai sportágnak számít a birkózás. Az olimpiai érmek számát azonban túlszárnyalják a világ-és Európa-bajnokságokon elért dobogós helyezések.

A birkózás nem hiába népszerű. Fejleszti az erőt, állóképességet, gyorsaságot, ügyességet, a hajlékonyságot és nem utolsó sorban a kitartást. Kell hozzá fájdalomtűrő képesség is, de ezt is csak erősíti a sportág.

Ebben a küzdősportban tilos bármilyen eszköz használata, valamint az ütés és a rúgás is, kizárólag az ellenfél földhöz szorításával vagy fogások végrehajtásával lehet legyőzni az ellenfelet.

A BVSC birkózó szakosztályának vezetője, Illés Gergely az edzések újraindulásáig otthonából ad edzéstippeket gyermekei segítségével, hogy senki ne maradjon birkózás nélkül.

Próbáljátok ki, mivel tartják magukat formában karantén idején, és ha kedvet kaptok ehhez a sportághoz, Klubkeresőnkben kiválaszthatjátok azt az egyesületet, ahol Ti is birkózóvá válhattok.

Így edzünk mi…

Illés Gergely szakosztályvezetőnk edzéstippjei következnek, akinek gyermekei is segítségére voltak a gyakorlatok bemutatásában!Vigyázzunk egymásra!💙💛🤼‍♀️🤼‍♂️#bvsc #bvsczuglo #bvscbirkozas #birkozas #bvscutanpotlas #maradjotthon

Közzétette: BVSC-Zugló Birkózó Szakosztály – 2020. április 6., hétfő

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!