Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 7. részében a KARATE sportág alapjaival ismerkedhetsz meg.

A karate az egyik legismertebb harci művészet. A klasszikus karate a test, a szellem és a lélek művészete. Nem csupán fizikális tréning, hanem törekvés olyan harcossá válni, aki képes a testét és lelkét egyaránt uralni.

A karate nem csak az önvédelem eszköze: gyakorlása javítja a vérkeringést, fejleszti a fizikumot, mozgásanyaga a test valamennyi izmát és ízületét igénybe veszi, ily módon egészségmegőrző, kondicionáló hatású.

A karatéban az övek színe jelzi, hogy viselőjének milyen a tudásszintje. A kezdők fehér övet viselnek, és a színek annál sötétebbek, minél elmélyültebb a karatéka tudása. A fehér övtől a barna övig “kyu”, vagyis tanuló fokozatokról beszélünk. Aki elérte a fekete övet, “dan”-okat szerezve fejlődhet tovább.

A karate-nak több irányzata is létezik, ezek közül a WKF (World Karate Federation) karate szabályrendszerét ismerte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1998-ban a hivatalos karate sportágnak. A 2020-as tokiói olimpián mutatkozhatott volna be először a sportág a felnőtt olimpiák történetében, de az esemény halasztása miatt ez a bemutatkozás is eltolódott 2021-re.

Korábban, 2018-ban viszont történelmi pillanat volt, amikor az ifjúsági olimpián Buenos Airesben először léphettek tatamira a karate sportág fiatal képviselői, köztük Magyarország is.

A hazánkban is igen népszerű sportágnak a Magyar Karate Szakszövetség becslése szerint 40-50 ezer igazolt és szabadidő sportoló tagja van.

Gyermekek és felnőttek is bátran elkezdhetik ezt a sportágat. Ehhez az alábbi videó teljes körű segítséget nyújt, amihez elég egy 1×2 méteres hely a szoba közepén:

Folyamatosan bővülő Klubkeresőnkben hamarosan a karate egyesületek közül is választhatsz, amennyiben a későbbiekben csoportos edzéseken is szívesen részt vennél.

Forrás: karate.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!