Az egy négyzetméterre jutó bajnokok száma még sosem volt olyan magas, mint a Duna Arénában a Vizesgálán. Az eseményen a szurkolók 46 sztársportoló látványos bravúrokkal teli show-műsorát nézhették végig. A gála előtt a ’kilométerhiányos’ nézők maguk is csobbanhattak a világ egyik leggyorsabb versenymedencéjében, az Ötpróba amatőr úszóversenyén.

A rendezvény délelőtt a hobbisportolók számára szervezett úszóversennyel startolt el, ahová idén rekordszámú nevezés érkezett: összesen 1301 ember állt rajthoz. A nagy érdeklődésre való tekintettel a versenymedence mellett a bemelegítő-medencét is birtokba vehették az úszók, akik az élmény mellé Ötpróba-regisztrációt, úszósapkát és ingyenes kardiológiai szűrést kaptak ajándékba, melyet dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója és csapata végzett az úszóverseny ideje alatt.

Az eseményt a rendezvény fővédnöke, dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára nyitotta meg, köszöntve bajnokokat és a közönséget.

A délutáni gálaműsor a beszédes nevű csillagszóróúszással indult, ahol világklasszis úszóink, köztük olyan nagy nevek, mint Hosszú Katinka (háromszoros olimpiai bajnok úszó), vagy Cseh László (világ- és Európa-bajnok úszó) más sportágak sztárjaival párban versenyeztek egymással. A játék lényege, hogy körönként kiesik a legrosszabb időt úszó két versenyző. A produkció győztese Földházi Zsófia (világ- és Európa-bajnok öttusázó) és Németh Nándor (junior világ- és Európa-bajnok úszó) lett.

Az úszók után a kajakozók és kenusok vették birtokba a medencét, egy 100-100 méteres futam erejéig. Tavaly a világbajnokok vitték a pálmát az olimpiai bajnokokkal szemben, akik idén revansot vettek, és megfordították az állást. A győztes gárda tagjai Kozák Danuta (ötszörös olimpiai bajnok kajakos), Szabó Gabriella (háromszoros olimpiai bajnok kajakos), Csipes Tamara (olimpiai bajnok kajakos), Storcz Botond (háromszoros olimpiai bajnok kajakos) és Dombi Rudolf (olimpiai bajnok kajakos) voltak.

Ezután a szinkronúszás-bemutató következett: Kiss Szofi olimpikon és Tringer Sára, a Ferencvárosi Torna Club versenyzői szórakoztatták a nézőket virtuóz zenés koreográfiáikkal. Bemutatkozott a legfiatalabb vízi sportágak egyike, a SUP (stand up paddle), hazai állószörfösök közreműködésével.

A gála egyik leglátványosabb műsorszáma a kilencszeres világrekorder Rippel fivérek szó szerint szédítő produkciója volt. Az artistapáros ezúttal a Duna Aréna műugrótornyában előadott egyensúlyozó-számával bizonyította be a közönségnek, hogy rászolgált a világhírre.

A mutatványt a tavalyi közönségkedvenc, a kajakpóló-mérkőzés követte, amely idén is zajos sikert aratott. Érthető: két önmagában is izgalmas sikersportág akciódús ötvözetéről van szó.

A sárkányhajó-viadalon színészekből, zenészekből, élsportolókból és ötpróbásokból verbuválódott csapatok feszültek egymásnak. Abszolút győztesként végül az élsportolók kerültek ki a versenyből. A látványosságok sorát két műugrás-bemutató tarkította, ahol az ország legjobb felnőtt- és utánpótláskorú sportolói hajmeresztő szaltókkal és ugrásokkal nyűgözték le a nézőket.

A gálát az immár hagyományos vízilabda-mérkőzés zárta, ahol több generáció válogatott, olimpiai és világbajnok pólósai mérték össze erejüket egy 2×10 perces kispályás viadalon. A többieket 10–14-re verő győztes csapat oszlopos tagjai Keszthelyi Rita (Európa-bajnok), Kásás Tamás (háromszoros olimpiai bajnok), dr. Kiss Gergely (háromszoros olimpiai bajnok), Decker Attila (világbajnok), Tóth Márton (Universiade-győztes, Eb-ezüstérmes) és Kovács Gergő (Világliga ezüstérmes) voltak. Keszthelyi parádés csavart góljára sokáig emlékezni fog még a közönség…

(Fotók: Szabó Kriszta és Molnár Péter)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!