Zsámboki Marcell: Nagy terveink vannak

Nagy tervek a Magyar TáncSport Szakszövetségnél (MTáSz). A szervezet a jövőben itthon gyakorlatilag az összes táncos műfaj felé nyitna, Magyarországra hozná a Nemzetközi TáncSport Szövetség (WDSF) jövő évi tisztújító közgyűlését és további nagy nemzetközi versenyek megrendezését tervezi. A sportág népszerűségéről, a zumba térhódításáról, valamint az idei sikerekről Zsámboki Marcellel, az MTáSz elnökével beszélgettem.

Minden túlzás nélkül kijelenthető: eredményes évet produkáltatok!

Ez így van, és még nincs vége a versenyszezonnak. Nem csak versenytáncban, hanem akrobatikus rock and rollban és breaktáncban is voltak sikerek.

Menjünk csak szépen sorban…

Idén Debrecen adott otthont a Latin-amerikai táncok Európa-bajnokságának, itt a TOP-párosunk, Andrea Silvestri és Váradi Martina döntőzött, és ötödikként zárt. Ők később a világbajnokságon is finalisták voltak, és hatodikok lettek. Erre gyakorlatilag 10 évet vártunk, hogy latin vb-n ismét legyen magyar döntős. Kisteleken volt az Ifjúsági Standard Világbajnokság, itt Szalai Dénes és Balla Petra bejutott a legjobb hat közé. Senior táncosaink is a világ élvonalába “táncolták” fel magukat, hisz pár napja Tíztánc Világbajnoki döntőt táncolt a Szánthó Péter – Juhász Szánthó Szilvia párosunk.

És akkor ott vannak az Akrobatikus Rock and Rollosok. Az utóbbi tíz évben világviszonylatban is fantasztikus eredményeket produkálnak.

Kimagasló munka folyik ezen a területen is. Lányformációink junior és felnőtt kategóriákban világhírű produkciókkal nyerik a nagy világversenyeket, nagyon büszkék vagyunk rájuk, itt kiemelném Lengyel Veronika és csapata munkásságát, akik idén mindhárom világversenyen győzni tudtak.

Hogy jött a képbe a break?

A Magyar TáncSport Szakszövetségnek a profiljában egy új ág jelent meg, ez a divattánc, illetve a speciális páros és utcai táncok. Ebbe beletartozik a breaktánc is. Nagy siker volt az, hogy az októberi Ifjúsági Olimpián Török Enikő személyében a világ 12 legjobbja között volt magyar induló ebben a sportágban. A jövőben amúgy is szeretnénk afféle ernyőszervezetként segíteni minden – sport – táncos műfajt.

Sikerek remélhetőleg az év hátralévő részében is lesznek, hiszen hamarosan jön a Formációs Táncok Standard Világbajnoksága. Mire számítasz?

Az önmagában nagy siker, hogy 2016 után ismét Magyarország rendezheti meg a vb-t. Bízom abban, hogy Pécsett lesz legalább egy magyar döntős, érmes csapatunk. A vb egyébként november 24-én és 25-én lesz.

A Nagy Sportágválasztó rendezvényeken rengeteg sportággal találkozunk, de kevés olyan mozgásforma van, amely annyira rabul ejti az embereket, mint a zumba. Mi ennek a sportnak a titka?

Szerintem az egyik az, hogy ezt a mozgásformát egyedül lehet végezni, nem páros műfaj. Másrészt magával ragadó zenére táncolható, és minden korosztálynak szól. Ebben rejlik a zumba népszerűsége. Ez a mozgásforma gyakorlatilag a táncos megnyilvánulások mondanivalóját testesíti meg: gyere közénk, a jó társaság itt van, felejtsd el minden nyűgödet és táncolj…

A „gyere közénk” felütés köszön vissza az ernyőszervezetiségre való törekvésben is?

A WDSF részéről is elvárás, hogy minél szélesebb bázist építsünk.  Komoly terveink vannak, természetesen azért lesz még egy szakszövetségi  tisztújító közgyűlésünk 2019-ben, de valóban, a klasszikus versenytáncokon kívül nyitni szeretnénk olyan táncműfajok felé is, mint a mazsorett, a speciális utcai és páros táncok, az argentin tangó, a fit kid, vagy a salsa.

Említetted a WDSF-et. Ha jól tudom, akkor vannak sportdiplomáciai lépések egy bizonyos eseménnyel kapcsolatban…

2019-ben szeretnénk Magyarországon megrendezni a WDSF közgyűlését, amely ráadásul tisztújító lesz. Óriási sportdiplomáciai siker lenne, ha a WDSF 99 tagországa itt választaná meg a következő elnökét. Ezen az eseményen kívül szeretnénk minél több nagy nemzetközi verseny megrendezéséért is pályázni.

 

Zsámboki Marcell a Magyar Táncművészeti Egyetem docense a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet korábbi igazgatója. Kétszeres világ- és Európa-kupa-győztes, Európa-bajnok divattáncos, hatszoros amatőr és háromszoros profi magyar bajnok versenytáncos. A versenytáncban eltöltött húszévnyi versenyzői múlt, valamint a korábban az MTáSz-ban betöltött alelnöki pozíció után közel egy évtized után visszatért a szakszövetség élére.

(Bányász Árpád)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!