Zsivótzky Gyula 200 nap kórházi kezelés után 8 centivel nyert olimpiát

Elképesztő kitartás és akaraterő kellett ahhoz, hogy Zsivótzky Gyula megvalósítsa gyerekkori álmát. A kiváló kalapácsvető négy alkalommal versenyzett olimpián, két ezüstérem után 1968-ban tudott felállni a dobogó legmagasabb fokára. A legendás sportoló ma lenne 85 éves.

Micsoda idők voltak. És micsoda egyéniségek.

Gyerekként egy olimpiai bajnok, Csermák József miatt választotta a kalapácsvetést. Házi készítésű eszközzel gyakorolt, edzője nem volt, egy idősebb sporttársa, valamint egy szakkönyv segítségével tanulta meg mozgásforma alapjait és készült a versenyekre.

19 évesen lett a válogatott keret tagja, ekkor már szakszerűen edzett.

21 esztendősen javította meg példaképe, Csermák József országos rekordját, majd szép lassan lépegetett előre: Eb-bronz, universiade-arany, Európa-rekord.

Az 1960-as olimpián második lett.

A következő olimpiai ciklusban nem tört meg a fejlődés menete, ám 1963-ban bélelzáródás miatt kórházba került, 200 napot töltött ott, a három hónap alatt háromszor kellett megműteni, 19 kilót fogyott. Senki sem hitt abban, hogy kijut az olimpiára, azonban fél évvel az utolsó műtét után ott lehetett Tokióban és olimpiai csúccsal ismét a második lett.

Vágyott az olimpiai aranyéremre, amire jó esélye volt, ugyanis első magyarként 70 méter fölé jutott, sőt, évről évre javult, olyannyira, hogy világcsúcsot is dobott. A régi példakép, Csermák József lett az edzője, a gyümölcsöző együttműködésnek 1968-ban olimpiai aranyérem lett az eredménye.

De hogy?! Legnagyobb riválisa, Romuald Klim kilenc alkalommal győzte le az olimpia előtt, ám a legfontosabb pillanatban Zsivótzky felül tudott kerekedni a szovjet versenyzőn – mindössze nyolc centivel.

Még egy olimpiát vállalt, 1972-ben ötödik lett, a következő évben diplomázott, mint testnevelő tanár. Sportvezetőként számos tisztséget betöltött, óriási köztiszteletnek örvendett, a Nemzet Sportolója lett, 2006-ban egy kisbolygót neveztek el róla.

Két fia, Gyula és Attila is sportoló lett, előbbi futballista, utóbbi szintén atléta.

Hetvenéves korában, rákbetegség következtében hunyt el.

Zsivótzky Gyula, olimpiai bajnok kalapácsvető, a hősies kitartás mintaképe, ma lenne 85 éves.

 

Fotó: Fortepan

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!