2020 és a nyári táborok dilemmája – szervezői szemmel

A táboroztatás fő kérdése nem csak a szülőket érinti, hanem a táborszervezőket, pedagógusokat egyaránt. Nekik is feladja a leckét a jelenlegi helyzet, hiszen ők sem tudják hogyan is tervezhetnek erre a nyárra.

Előző cikkünkben megkérdeztünk pár szülőt, hogy a jelenlegi helyzetben miképpen vélekednek a nyári táborok megszervezéséről, hiszen számos kérdés merült fel az utóbbi időben.

Lesz-e vajon nyári tábor? Ha lesz, akkor vajon vigye-e a gyermekét vagy sem? Ha nem lesz, akkor pedig hogyan fogja a szülő megoldani a több hetes otthonlétet a munka mellett?

Most lássuk milyen „szemüvegen” keresztül látják e kérdéskört a tanárok és a szervezők.

Varga Ádám, a Mini Talent Sportegyesület elnöke, egyben egy vecsési Általános Iskola testnevelő tanára a gyermekek biztonságát mindenképpen szem előtt tartva a következőképpen gondolkodik:

„Május 4-től újra lehetőségük van az egyesületeknek a szakmai munka folytatásához. Mi a Mini Talent Sportegyesületnél úgy döntöttünk, hogy az online, otthoni edzést folytatjuk.

Nálunk az edzések oktatási intézményekben zajlanak (2 vecsési és 1 gyáli iskolában), amik most zárva vannak, így ott a foglalkozásokat nem tudjuk megoldani. A városi sportpályán lenne lehetőségünk edzést tartani, de annak sem pedagógiai, sem szakmai értelmét nem látom. A gyerekek korosztályonként 35-40 fővel csak zsúfolódva férnének el, ha egyáltalán elengednek mindenkit. Abból pedig nem szeretnénk kellemetlenséget. Vagy mindenkinek, vagy senkinek alapon, ha lehetőségünk lesz rá, folytatjuk az iskolákban a foglalkozásokat.

Természetesen így tervezünk a táboroztatással is.

Nálunk rendhagyóan augusztusban vannak a nyári táborok. Ez remek alkalom elkezdeni az évet. Összehozza a csapatokat és minket, kollégákat is. Ennek megszervezését már február-március környékén elkezdjük, ami most értelemszerűen elmaradt. Az egyesület filozófiája alapján szervezzük a táborokat is. Minden nap egy sportág köré építjük a programot. A csattanó pedig az utolsó este, amikor a tábor résztvevői bent alszanak az iskolában. Ha később lehetőségünk lenne az augusztusi tábor megszervezésére, természetesen belevágnánk. Még akkor is, ha erőn felül kell teljesítenünk, kevés idő alatt, mert nálunk a mottó: a játék mindenkiért, mindenki a játékért!”

Tóth Kitti, egy budapesti iskola pedagógusa pedig a diákokat látva, hallva az alábbi gondolatokat osztotta meg Velünk:

„Úgy gondolom, a diákok a helyzethez képest jól viselik ezt a mostani időszakot, hiszen nem kell iskolába járniuk, otthonról online tanulnak, a szülők, tanárok pedig folyamatosan számon kérik, ellenőrzik őket. Viszont most hogy heteken belül vége lesz a tanévnek, rengeteg szabadidő fog hirtelen az ölükbe pottyanni. Ilyenkor mindig nagy segítség a szülőknek a sokféle táboroztatási lehetőség, hiszen nem rendelkeznek egész nyárra elegendő szabadsággal, valahogyan meg kell oldani a gyermekfelügyeletet. A szerencséseknek a nagyszülők általában ilyenkor besegítenek, de a jelenlegi helyzetben ez most nem ajánlatos, hiszen óvnunk kell az idős hozzátartozóinkat. Így biztos lesznek szülők, akiknek komoly fejtörést fog okozni a nyári időszak. Most bíznunk kell abban, hogy hétről-hétre egyre jobb hírek várnak majd ránk, és akkor azt gondolom, hogy biztonságos körülmények között akár kis létszámú, jól megszervezett táborokban részt vehetnek majd a diákok.”

Ez a nyár biztos sok mindent tartogat számunkra.

Az, hogy lesznek-e nyári táborok vagy sem, hamarosan kiderül.

Fontos viszont, hogy pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, vigyázzunk magunkra és egymásra egyaránt… és reménykedjünk, hogy lassan újra helyreáll az élet rendje.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!