Muszaka a SYNLAB Hungary ajánlásával.
Hozzávalók 4 személyre:
Az alaphoz:
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 db burgonya (közepes)
- sütéshez való olívaolaj
A raguhoz:
- 40 dkg darált marhahús VAGY 8-10 dkg vöröslencse a vegetáriánus verzióhoz
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 0,5 mokkáskanál fahéj
- 2 közepes babérlevél
- 0,5 evőkanál oregánó
- 350 g konzerv paradicsom
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 0,5 dl vörösbor
A besamelhez:
- 6-7 dkg vaj
- 7 dkg finomliszt
- 3,5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
- A padlizsánt megmossuk és fél centis karikákra vágjuk.
- A krumplival ugyanígy teszünk. Ha vastag héjú, téli krumpliból készítjük, akkor pucoljuk meg, ha nyári krumpliból, akkor ez a lépés kihagyható.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a padlizsán és krumpli szeleteket, meglocsoljuk kevés olajjal és félpuhára sütjük őket.
- A raguhoz a serpenyőbe tesszük az apróra vágott hagymát és 3-4 percig pároljuk. Ezután zúzott fokhagymát adunk hozzá és további 2-3 percig kevergetve pároljuk.
- Hozzáadjuk a húst, az összes fűszert, a vörösbort, a konzerv paradicsomot és a paradicsompürét, majd jól elkeverjük és 25 percig közepes lángon főzzük. Ha a vegetáriánus verziót készítjük, akkor a vöröslencsét átmosás után adjuk hozzá és kevés vízzel hígítjuk a ragut, mert a vöröslencse vizet fog felvenni.
- A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és egységes állagúra dolgozzuk össze. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejet és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk és belereszeljük a szerecsendiót, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- Egy magasfalú tepsi aljára sűrűn helyezzük a krumplikat. Rámerjük a ragut, majd sűrűn beborítjuk padlizsánnal. Ezután lefedjük besamellel és 180°-ra előmelegített sütőbe tesszük 35-40 percre. Ha kivettük, 10-15 percet pihentessük, hogy könnyebben lehessen szeletelni.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!