A labdajáték az egyik legközkedveltebb sportágcsoport, melyet aktívan vagy akár passzívan a legtöbben űznek szerte a világban. Sikerének titka sokszínűségében rejlik, hiszen nincs még egy ilyen kategória, ahol ennyi versenyszintű és szabadidős jellegű mozgásformát találunk. 

Elég, ha csak a labdarúgásra gondolunk, melyet világszerte szinte a legtöbben űznek hivatásszerűen, de elég csak végigmenni az utcákon, ahol minden grundon, parkban focizó gyerekeket és felnőtteket látni. Mindemellett ez az a sportág, mely a legtöbb nézőt csábítja ki a stadionokba és ültet le a képernyők elé.

A labdajátékok népszerűségét azzal magyarázzák, hogy gyermekkortól egészen az idős korosztályig mindig lehet valamilyen labdajátékot űzni, csak meg kell találni a korosztálynak megfelelőt, melyre a csoport említett széles spektruma sok lehetőséget ad.

A labdasportok alapvetően két nagy csoportba, egyéni és csapatsportokba sorolhatók. Egyéniben az egyik legnépszerűbbek az ütős sportágak, azaz a tenisz, fallabda és asztalitenisz. Előbbi kettő szabadidős formája egyre sikeresebb, hiszen ezek igazi menedzsersportoknak számítanak.

Csapatsportágak tekintetében a teljesség igénye nélkül minden sport nagy népszerűségnek örvend, de leginkább a már említett foci, röplabda és kosárlabda terjedt el hazánkban. Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít az amerikai foci, rögbi és a baseball is. Emellett a vízilabda, kézilabda igazi sikersportágaknak tekinthető hazánkban.

Minden csapatsportot az erős csapatszellem határoz meg. Bármelyik sportágról legyen szó, a labdakezelési képesség, azaz a gömbérzék rendkívül meghatározó. Nagyon kifinomult mozgáskoordinációra van szükség, mert sok hirtelen mozdulatot, helyzetváltoztatást igényel.

A csapatsportok űzése által kialakult közösségek óriási lendületet tudnak adni a csoport tagjainak. Amikor barátokkal együtt mozgunk, akkor szociális téren is fejlődni fogunk, hiszen az egymáshoz való alkalmazkodás, a csapattagok elfogadása és a tisztelet adása egymás felé a csoport működése szempontjából alapvető feltételek. Vagy betartjuk a csapat által alkotott íratlan szabályokat, vagy nem tudunk hozzá tartozni. Mindemellett a saját és társaink sikereinek és kudarcainak elfogadása is komoly feladat elé állít minden tagot.

Az egyéni sportágak azoknak a sportolni vágyóknak javasolt, akiknek kevesebb  a szociális igényük, fontos nekik a rugalmas és személyre szabhatóbb edzés rendszer, valamint több figyelemre van szükségük. Elvárásuk önmagukkal szemben magas  vagy nem szeretik a tét súlyát másra terhelni. Önmagukat is folyamatosan motiváltan tudják tartani és nagyon kitartóak.

Két sportágon, a teniszen és a kézilabdán keresztül vizsgáltuk meg az egyéni és csapatsportok közötti különbséget a labdajátékok tekintetében, melyhez segítségünkre volt Siklerné Bárány Henriett, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) sportszervezője, valamint Blaskó Gergely, a Merkapt Sportközpont teniszedzője.

Kinek ajánlott?

Kézilabda: Napjainkra a kézilabdázás az egyik legnépszerűbb sportággá nőtte ki magát, világszerte mintegy húszmillió játékos űzi versenyszerűen ezt a csodálatos labdajátékotA kézilabdázás egyik nagy előnye, hogy alkatának megfelelően mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pozíciót, ebben a sportágban mindenki számára van hely.

Tenisz: Minden korosztálynak és személyiségtípusnak ajánlott sportág. A figyelemzavaros és más problémákkal küzdő gyermekek részére is nagyon hasznos, mert nagyon pozitív hatással van rájuk és rendkívül sokat tudnak fejlődni ennek köszönhetően az élet más területein is. A csoportos teniszedzések pedig egész kis kortól folyamatos jó hangulatot és motivációt biztosítanak a gyermekeknek.

Milyen képességeket fejleszt?

Kézilabda: A kézilabdás edzésen, foglalkozáson részt vevő gyermekeknek a fizikai (motoros) tevékenységek eredményeként biztosított az életkorának megfelelő fittségi állapot. Fejlődik a mozgásműveltsége, kreatívabb lesz. Mozgásos cselekvéseit biztosabban hajtja végre. Fejlődik az alkalmazkodóképessége. Mások elfogadása és tisztelete. A kézilabdázás által fejlődik az ügyesség, az állóképesség, az erő, a gyorsaság, a motorikus képességek és a döntéshozatali képesség.

Tenisz: A teniszen keresztül kiválóan fejleszthető, akár gyermekeknél, akár felnőtteknél a koncentráció és az összpontosítás, vagy akár az önmagunkra figyelés és a környezet kizárásának képessége. A tudatosan felépített meccsrutinon keresztül, fejleszthető minden versenyzőtípus különböző eszközökkel, például a folyamatos motiváció fenntartásával és személyre szabott folyamatos tanácsokkal, kontrollal és ezek elemzésével.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

Kézilabda: 6-7 éves, tehát kisiskolás kortól elkezdhető a kézilabdázás, természetesen az életkori sajátosságok figyelembevételével. Az ismétlődő sikerélmény, a kialakuló közösségi kapcsolatok elősegítik a gyermek érdeklődésének felkeltését. Ekkor a legfontosabb feladat a játék megszerettetése, a rendszeresség, a helyes testtartás megtanítása. Az alapok lerakása után pedig jöhet a korosztályos versenyzés.

Tenisz: A teniszt minden korosztályban érdemes elkezdeni. Akár 4 – 5 éves kortól, bár ekkor még kiemelten fontos az alapképességek folyamatos játékos fejlesztése: mozgáskoordináció, egyensúlyérzék, labdaérzék.

Akár 12 éves korban kezdő teniszezőkből is lehet profi versenyző és van is rá példa. A felnőtt korban való kezdés pedig egy nagyon jó mozgásformát tud biztosítani hosszú távra – itt persze kiemelten fontos a fokozatosság és a mozdulatok helyes elsajátítása a sérülések elkerülése miatt. A tenisz, akár még időskorban is élvezhető, jellemzően páros formában – közkedvelt mozgásforma akár 70+ életkorban is, amit a folyamatos szenior korosztályos versenyrendszer is bizonyít.
Nagyon fontos a tenisz tudás szakemberrel való elsajátítása.

Milyen a személyisége egy kézilabdázónak/teniszezőnek?

Kézilabda: A kézilabdázók magasabb szintű önbizalommal rendelkeznek, jobban megbíznak magukban és a képességeikben. Pozitív irányú elköteleződéssel rendelkeznek sportáguk iránt. Gyermekeknél fontos megértetni a csapatjáték fogalmát. Kihangsúlyozni a sportszerű játék jelentőségét. A sikerélményt előtérbe helyezni a számszerű eredménnyel szemben. A kézilabda fizikális, morális és mentális képzésen keresztül segíti a személyiségfejlődést.

Tenisz: Az egyéni sportágak, így a tenisz is, kiválóan fejleszti a koncentráció képességet, a kitartást, az összpontosítás képességét, azt hogy megfelelő lelki állapotba tudjon kerülni a játékos, hogy optimális és egyenletes szinten tudja tartani a játékát a versenyen. Ehhez nagyon erősnek kell lenni fejben is, hogy egy akár vesztes helyzetből is vissza tudjon jönni a sportoló, vagy akár nyert helyzetben se remegjen meg a keze.

A tenisznél az összetett lelki és pszichés állapotok optimális szinten tartása miatt, profi szinten nagy jelentőséggel bír a sportpszichológia. Az ATP ranglista csúcsán lévő kb. 20 – 30 játékos között, lényeges  technikai, tudásbeli különbség nincs – hanem a pszichés – lelki képességek valósítják meg a győzelmet.

Forrás: preventissimo.hu, kislexikon.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!