Az idei tanév az iskolák bezárásával és az online oktatás bevezetésével rendhagyóan ér véget minden érintett számára. Hamarosan elkezdődik a nyári szünet, és ilyenkor sok szülőben felmerül a kérdés, hogy a vakáció ideje alatt hogyan biztosítson felügyeletet a gyermekének, amíg ő dolgozik, és mivel foglalja le őt, hogy hasznosan teljen a nyári szünidő.

Sokan ilyenkor a nagyszülőkre támaszkodnak, de akinek nincs erre lehetősége, választhatja a nyári táborozást is. Ilyenkor azonban felmerül a kérdés, mi alapján döntsük el, hogy melyik tábor lenne a legjobb a gyermek részére.

A megnövekedett igény miatt egyre több táborozási lehetőség közül választhatnak manapság azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy beíratják gyermeküket a vakáció ideje alatt valamilyen napközis vagy ott alvós táborba. Könnyebb a választás, ha a gyermeknek a saját iskolai, sport vagy más szabadidős elfoglaltságból adódó közösségében a pedagógusok, edzők szerveznek olyan tábort, ahova be tudja íratni őt a szülő. Ilyen helyre szívesebben is mennek el a gyerekek, hiszen ismerősökkel, barátokkal együtt tölthetik az időt, ami biztonságérzetet ad a számukra és így könnyebben is ismerkednek más gyerekekkel. Ez hasznos lehet az olyan gyermekek számára is, akik nehezebben teremtenek kapcsolatot másokkal.

Számukra előnyös lehet egy olyan tematikus tábor, ami kifejezetten a gyermek érdeklődési körének felel meg, mert itt hasonló típusú gyerekekkel találkozhat, akikkel könnyebben teremthet kapcsolatot, és így biztosabbak lehetünk abban, hogy jól fogja magát érezni. Akinek nincs különleges érdeklődési köre, csak jól szeretné magát érezni, téma nélküli nyári táborba is be lehet íratni, ahol különféle programokkal foglalják le a gyerekeket.

A nyári táborok nagyon hasznosak a gyermek fejlődése szempontjából. Azáltal, hogy kiszakad az iskolai környezetből, egy lazább szabályrendszerben könnyebben ki tud bontakozni a felnőttek és a társai felé is, partneri viszony alakulhat ki közöttük, ami gazdagítja a személyiségét, és ez később, szervezettebb iskolai körülmények között is érezteti majd a hatását. Amellett, hogy a tábor jó hatással van a gyermek szociális képességeinek fejlődésére, nagyfokú önállóságra is megtanít. Azáltal, hogy elszakad a szüleitől, önállóan kénytelen hétköznapi helyzeteket megoldani, és így a későbbiekben képes lesz egyedül elvégezni ezeket a feladatokat, szülői segítség nélkül.

Önismereti szempontból is nagy hatással lehet egy nyári tábor. Olyan helyzetekkel találkozhat, amilyenekkel előtte még nem, így megtapasztalhatja, hogy mire képes egy számára ismeretlen szituációban, ami akár az önbizalmát is növelheti.

A táborban szerzett élmények semmivel sem összehasonlíthatóak. Hosszútávon, akár egész életében kihathatnak ezek a tapasztalatok, így nagyon fontosak az itt szerzett élmények. Ehhez persze elengedhetetlenek a tábor által közvetített pozitív értékek, és hogy a gyermek minél kevesebb negatív élménnyel gazdagodjon a táborban eltöltött idő alatt.

Ezek az élmények, tapasztalatok közvetlenül beépülnek gyerek életébe, amelytől megváltozhat a személyiségük, és készségeit magasabb szintre emelheti.

Ha ezeket a szempontokat nézzük, egy ott alvós táborban jobban ki tudnak bontakozni ezek a képességek, mert nagyobb fokú önállóságot igényel. Aki viszont nem szeretné még elengedni a gyermekét több napra, de napközben nehezen tudja megoldani a felügyeletét, választhatja a napközis táborokat, ahova munka előtt el tudja vinni a gyereket, majd annak végeztével érte tud menni. Így egész nap felügyelet mellett van, de mégis ki tud kapcsolódni vele hasonló korú gyerekekkel.

Erre kínál lehetőséget a Sportágválasztós Napközis és Foci Tábor is azoknak a gyerekeknek, akik szeretnek mozogni, sportolni, és kipróbálnának többféle sportágat a tábor keretein belül. Itt is, mint más napközis táborokban, napi háromszori étkezés biztosított, és a Merkapt Sportközpont területén sokféle sportág kipróbálására lesz lehetőség a tekétől kezdve a teniszen át egészen a fociig.

A táborról bővebb információk és jelentkezés: https://sportagvalaszto.hu/tabor/

Forrás: activecamp.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!