A sport mindennapi életünkre gyakorolt hatásai

A mozgás minden esetben jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Legyen az egy kiadósabb séta, vagy kerékpározás a szabadban, nem csak testet, de a lelket is feltölti. Azonban akik rendszeresen sportolnak, hosszú távon érezhetik a sok mozgás előnyét fizikailag és szellemileg egyaránt.

A testgyakorlásnak szinte azonnal érzékelhetőek a pozitív hatásai. Már az edzés alatt felszabadulnak az endorfinok, melyektől jobb lesz a hangulatunk, és ezáltal a közérzetünk is. Szinte azonnal és tartósan javítja a koncentrációs képességet, így egy reggeli edzés után a munkára is sokkal jobban tudunk összpontosítani.

Lássuk, milyen módon befolyásolja a rendszeres testmozgás a mindennapokat:

A sport oldja a stresszt

Ahogy már említettük, a sport olyan hatóanyagokat szabadít fel a testben, melyek felülkerekednek a szorongáson, javítják a hangulatot, a felesleges energiák levezetésével pedig kiegyensúlyozottabbakká válhatunk. A sport tehát a depressziós tüneteket is enyhítheti.

Növeli az önbizalmat

Rendszeres sporttal fokozatosan egyre nagyobb teljesítményre leszünk képesek, pl. többet tudunk futni, nagyobb súlyokat tudunk megmozgatni, ezáltal le tudjuk győzni saját korlátainkat, mely segíthet legyőzni a mindennapi életben előforduló akadályokat is. Ettől magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, ami növeli az önbizalmat.

Emellett persze az izmok fejlődését is elősegíti, valamint hozzájárul a súlyfelesleg-vesztéshez is, ami vonzóbb külsőt eredményez.

Javítja a reakcióidőt

Tudományosan bizonyított, hogy a sportoló emberek reakció ideje sokkal gyorsabb a nem sportolókéhoz képest, ugyanis a mozgás nagyban fejleszti ezt a képességet. Ez jól jöhet, ha gyorsan el kell kapni valamilyen leeső tárgyat, vagy a közlekedésben is gyorsabban észlelhetőek az elkerülendő helyzetek, így biztonságosabb az autóvezetés, és a tömegközlekedésben is gyorsabban tudunk reagálni a váratlan helyzetekre.

Csökkenti a demencia kockázatát

A sport önmagában ugyan nem gyógyítja a demenciát és az Alzheimer-kórt, melyek az időskori butulás kiváltó okai, de kitolhatja ezek kialakulásának idejét. Az, aki rendszeresen mozog, nem csak a testét, hanem az agyát is edzi, ezáltal erősíti hippokampuszt és prefrontális kérget, így ezek a kórok lassabban fejtik ki hatásukat. 45 év felett az agy zsugorodó folyamatai elindulhatnak, ezt az időt tudja kitolni a rendszeres testmozgás.

Jobban alszol tőle

Egy kiadós edzés kellemesen fárasztó tud lenni, ugyanakkor kellő energiával is feltölt. Ez napszaktól függően segíthet jobban végezni az aznapi feladatokat, de ha lefekvés előtt kb. 5-6 órával mész el edzeni, kimeríthet annyira, hogy aznap az alvással biztos nem lesz gond.

Ez az öt ok csak pár a sok olyan közül, melyek javítják a mindennapi életünk minőségét, és amelyek által jobban érezhetjük magunkat a saját bőrünkben. Ezért érdemes már óvodás, kisiskolás korban megismertetni a gyermekekkel a mozgás örömét, hogy a későbbiekben teljesen természetes legyen számukra a rendszeres sport és az aktív életmód.

Sportolni azonban sosem késő elkezdeni, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az izomerő megőrzésének fontossága különösen idősebb korban nagyon fontos, hiszen ennek hiányában a mindennapi tevékenységek egyre nehezebbé válhatnak. A mozgás javítja a vérkeringést és lassítja az öregedési folyamatokat, ezáltal egy boldogabb és aktívabb idős kort tud biztosítani. Mindenkinek a saját magához legjobban illő sportágat kell megtalálnia, és akkor öröm lesz minden mozdulat, amit az egészségmegőrzésért teszünk. Erre manapság nagyon sok lehetőség adódik, számos erre szakosodott egyesület szervez rendszeres edzéseket, átmozgató tornákat és szabadtéri programokat, ahol a sportolás mellett jó társaságot is lehet találni.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!