Valószínűleg ez az egyik olyan sportág, amit már szinte mindenki kipróbált valamilyen formában, akár a strandon, játszótéren, táborban, vagy egy edzőtábor alkalmával kikapcsolódásképpen a csapattársakkal. Sokan azonban nem csak szabadidejükben, hanem versenyszerűen űzik ezt a sportágat, amit a köznyelvben csak pingpongnak neveznek.

Ezt a nevet a labda pattogása ihlette, amikor is Angliában, az addigi gumilabdák helyett celluloidból készült labdákat kezdtek el gyártani, és ezt a hangja után pingpong néven szabadalmaztatták. A Parker cég megvette a szabadalmat az Egyesült Államokra vonatkozóan, és azóta is fenntart egy amerikai pingpong szövetséget, melynek semmi köze nincs a hivatalos Egyesült Államok Asztalitenisz Szövetségéhez.

A sportág a 19. század környékén alakult ki, majd a 20. századra terjedt el Európa szerte. Ekkor vált ismertté Ázsiában is. A sportág elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az asztalitenisz versenysport jellege is. Egységesítették a szabályokat, majd megalakultak az első klubok és nemzeti szakszövetségek.

Magyarországon 1924-ben alapították meg a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetséget (MAOSZ), majd alapító országként 1926-ban részt vettünk a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) megalakulásában.

Hazánk kiemelkedő volt a nemzetközi asztaliteniszben, sokáig nagyhatalomként tartottak számon minket.

A nemzetközi eredmények tekintetében az asztalitenisz az egyik legeredményesebb magyar sportág, világbajnoki érmeink száma meghaladja a 200-at, és az Európa-bajnokságokon is bőven 100 fölött járunk a dobogós helyezésekben.

A sportág 1950-ben vett nagy fordulatot, amikor is a japánok kifejlesztették a szoft ütőket, amit csak „hangtalan géppuskának” neveztek. Ezzel a technikával a japánok, majd Ázsia átvette a hatalmat a sportágon belül. Őket csak a svédek tudták megközelíteni, majd a magyar Aranycsapat, a sportág „tanítómestereinek” nevezett generáció lépett a nyomukba.

A magyar aranycsapat, vagyis az 1979-ben a phenjani világbajnokságon aranyérmet nyert csapat tagjai: Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor.

Az asztalitenisz 1988 óta olimpiai sportág, Magyarország két 4. hellyel büszkélkedhet.

KINEK AJÁNLOTT?

7-8 éves kortól lehet elkezdeni, az eredményes asztaliteniszezéshez szükséges tudást és képességeket a rendszeres edzéssel és versenyzéssel lehet elsajátítani.

MILYEN KÉPESSÉGEKET FEJLESZT?

  • állóképességet
  • koordinációs képességet
  • ügyességet, gyorsaságot, erőt, hajlékonyságot
  • ritmusérzéket
  • reagáló képességet

Korábbi írásunkban Bátorfi Csilla, kilencszeres Európa-bajnok asztaliteniszező klasszisunk mondta el, szerinte miben rejlik a pingpong varázsa, és ha valakinek, akkor neki biztosan hihetünk.

Bátorfi Csillával készült beszélgetés itt olvasható.

 

Amennyiben kedvet kaptál az asztaliteniszhez, Klubkeresőnkben megtalálhatod a hozzád legközelebb lévő egyesületet.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!