Egy igazi közönségkedvenc: kajakpóló az idei Vizesgálán is

A tavalyi Vizesgála egyik legnépszerűbb produkciója a kajakpóló-mérkőzés volt, így a nagy sikerre való tekintettel idén sem maradhat ki egy jó kis adrenalingőzös meccs a programból. Bár a sportág már nagyjából 30 éve jelen van Magyarországon, mégis méltatlanul kevesen ismerik. Utánajártunk, mit érdemes tudni róla.

Ha dióhéjban beszélünk a kajakpólóról, akkor azt mondhatjuk, hogy a vízilabda és a kajak ötvözete. A valóságban viszont sokkal több és érdekesebb ennél.

Ez a látványos mozgásforma a kajak-kenu sport Magyarországon is hivatalosan elismert szakága, már 1989-től, az első országos bajnokság megrendezésétől kezdve. A sportág hazai központja Nagymaros és Oroszlány. A kajakpóló elsősorban nyílt vízi sport, de medencében is játsszák – így lesz ez a november 25-ei Vizesgálán is, a Duna Arénában.

A meccseken az izgalom garantált: a hajók egymás elleni küzdelme során rengeteg az ütközés és a borulás, ezért a játékosok védőfelszerelést, sisakot és mellényt viselnek. A pólókajakokat speciálisan a sportág sajátosságaihoz tervezik.

A kajakpóló egyébként nem a legutóbbi idők találmánya, jó pár éves múlt áll mögötte: már a 19. század végén feltűnt Skóciában egy hasonló játék formájában. Persze mondani sem kell, hogy akkoriban még kezdetleges és nehézkes volt: a játékosok hajó helyett farönkökön vagy viszkis hordókon egyensúlyoztak, és így próbálták kissé esetlenül imbolyogva a kapu felé terelgetni a labdát.

A mai pálya 35×25 cm-es, a kapu pedig kosárpalánkhoz hasonlít, ami a víz fölött 2 m-rel helyezkedik el. 5–5 játékos küzd egymással a vízen, 2×10 percig. A cél sok más csapatjátékhoz hasonlóan az, hogy minél több gól találjon be a kapuba. Reméljük, hogy gólokból idén sem lesz hiány a Vizesgála kajakpólómeccsén: erre annál több az esély, minél több szurkoló biztatja a srácokat a lelátóról. Jegyek korlátozott számban még kaphatók a Vizesgála weboldalán.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!