Rendben, de hogyan? És egyáltalán: mi az a virtuális futás? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ – és meg is kaptuk Gábor Bencétől, a virtualfutok.hu alapítójától.

A mai felgyorsult, 21. századi világunkban már semmin sem lepődünk meg, de ki hallott már olyanról, hogy egy futóversenyen részvétel nélkül szerzel érmet? Mármint a szó hagyományos értelmében vett részvétel nélkül. Hiszen a teljesítményt ugyanúgy leteszed az asztalra, csak most nem a zsúfolt tömegben, átszakítva a célszalagot, hanem egy csendes erdőben vagy a konditerem futópadján abszolválod a távot. Dióhéjban erről szól a virtuális futás, amelyet idehaza Gábor Bence álmodott meg néhány évvel ezelőtt, és most, a fokozódó járványhelyzet idején egyre nagyobb igény mutatkozik rá.

Bence maga is sportember, többszörös maratonista és Ironman-teljesítő, civilben egyébként marketing szakember. 2016 nyarán hiánypótló jelleggel támadt az az ötlete, hogy az Angliában és az USA-ban egyre népszerűbb virtuális futást itthon is meghonosítja. Az álmokat tettek követték: „A rendszer fejlesztése nem ment egyik napról a másikra, sok időt, energiát és pénzt áldoztunk rá, és a mai napig tökéletesítjük.” – kezdte az alapító. „Úgy látom, egyértelműen mutatkozik igény rá, hiszen nagyon sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak a drága versenyek nevezési díjait, vagy egyszerűen csak túl messze élnek egy-egy esemény helyszínétől, ezért részt sem vesznek rajta. A virtuális futást nekik találták ki.” – érvelt Gábor Bence.

Mi viszont kezdjük az alapoktól: hogyan képzeljünk el egy virtuális futóversenyt? „Nagyon egyszerűen.” – kezdte válaszát Bence. „Honlapunkon létrehozunk egy eseményt, meghatározott távokkal és általában 2-3 napos időintervallummal, amely azt jelenti, hogy a futóknak kizárólag az az időszak áll rendelkezésükre a teljesítéshez. Aki a megadott időszakban lefutotta a saját távját, feltölti a honlapunkra az eredményét, mi pedig közzétesszük eredménylistánkban az idejét, sőt, a nevezési csomagjától függően elektronikus oklevéllel vagy futárszolgálat által kézbesített egyedi befutóéremmel is gazdagodik.” – zárta az alapító. Mintha egy „igazi”, hagyományos futóversenyen lennél, nem?

Aki szeretne elindulni egy ilyen különleges versenyen, annak négy egyszerű lépésben össze is tudjuk foglalni a teendőit: nevezz online, fuss bárhol, egy telefonos futóalkalmazás segítségével töltsd fel az eredményed, majd töltsd le az elektronikus okleveledet vagy vedd át befutóérmedet! Nem bonyolult, igaz? Ráadásul, a nevezés során több alapítvány közül is választhatsz, akiket támogatnál a nevezési díjadból, így a futásod karitatív értelmet is nyer.

Most, hogy sorra maradnak el a szabadidősport-események, vajon betöltheti-e a szerepüket a virtuális futás? „A jelenlegi helyzetben ki vannak éhezve az emberek a sportra és a közösségi élményekre, ez egyértelműen látszik is a visszajelzésekből: a legutóbbi virtuális versenyünkön 600-an vettek részt, míg a korábbi rendezvényeinkre átlagosan 2-300 futó nevezett – tehát megdupláztuk a bázisunkat.” – elemezte a statisztikát a virtuális futás hazai úttörője. Mindazonáltal izgalmas kérdés, hogy a „hús-vér” futóversenyekhez képest mekkora élményt tud nyújtani egy online térben lezajló sportesemény.

„A magam példájából tudok kiindulni: számomra egy edzés és egy hagyományos verseny között helyezkedik el a virtuális futás. A tudat, hogy mások is részt vesznek rajtam kívül ugyanazon a futamon, felkerülök az eredménylistára, ráadásul befutóérmet is kapok, mind-mind olyan plusz élményt nyújt, hogy én még jobb időket is futok is tőle.” – mesélte Bence. „De tudok például olyanokról is, akik hagyományos versenyen egyáltalán nem állnak rajthoz – mert nem szeretik a tömeget és a rajtzónában tapasztalható adrenalin löketet –, csak virtuálisan versenyeznek. A résztvevőinket böngészve egyébként megállapítható, hogy a vidéken élő hölgyek viszik a prímet, ők futnak a legtöbbet virtuálisan. Erre a munka és a család mellett sportolásra jutó kevesebb idő, illetve a nagyobb fővárosi rendezvények távolsága lehet a magyarázat.” – fejtegette az okokat a korábbi Ironman.

Gábor Bence legutóbb tavaly, a WizzAir Félmaratonon futott hagyományos versenyen, azóta inkább a saját eseményei szervezésére koncentrál. Legközelebbi versenye május 1-3. között kerül megrendezésre, az Antivirus Run, amelyen futva küzdhetünk a világjárvány ellen – és tehetünk az egészségünkért. Mivel a közeljövőben nem lesz módunk hagyományos futóversenyen indulni, borítékolható, hogy megnő az érdeklődés a virtuális rendezvények iránt, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az elmaradó események között is lesz olyan, amelyik biztosít majd virtuális teljesítési lehetőséget a nevezőinek.

Ki tudja, talán most fog igazán meghonosodni idehaza ez a különleges futóversenyfajta.   

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!