Galler Ábris Európa-bajnok egykezes Rubik-Kocka kirakásban

Július 14-17. között rendezték Koppenhágában a Rubik-Kocka Európa-bajnokságot, ahol 9 fős csapat képviselte Magyarországot.

Szántai Szabolcs és Kocza István rendszeres résztvevője a Sportágválasztónak. Szabolcs új országos csúccsal a 9. helyen végzett a Square-1 versenyszám első fordulójában. Sajnos azonban a második fordulót elrontotta, így nem jutott a 20 fős döntőbe. István a 8. helyen végzett az 5×5 vak versenyszámban.

Volt már Sportágválasztón Slezák Gábor és Novotni Gergely is. Gábor a legjobb helyezést érte el a magyarok közül a 3×3 klasszikus versenyszámban. Ez az egyetlen versenyszám, amelyikből 4 fordulót rendeztek és a 3. fordulóban egyedül Gábor képviselte a magyarokat, ahol végül az 54. helyen végzett.

A legrangosabb versenyszámokból vasárnap rendezték a döntőket. Gergő a Megaminx versenyszámból a második fordulóban új országos csúcsot ért el, így került a döntőbe. A döntőben végül a 9. helyen végzett, az európaiak közül a 6. helyen. A kockaversenyek furcsasága, hogy a kontinensbajnokságokon más kontinensek versenyzői is elindulhatnak, de ők bizonyos mértékig külön kerülnek értékelésre. Skewb versenyszámban Kiácz Bence szerepelt a vasárnapi döntőkben, aki szintén új országos csúccsal jutott a döntőbe. Bence végül a 17. helyen végzett, az európaiak közül a 14. helyen.

Szántai Károly és Török Soma is szépen szerepelt. Veres Kristófot sajnos szombatra egy betegség ledöntötte a lábáról, így nem tudta vállalni a szombati és vasárnapi versenynapot.

A magyar csapat kétségkívül legnagyobb sikere azonban Galler Ábris Európa-bajnoki címe egykezes kirakásból. A versenyzőknek ebben a versenyszámban egy kézzel kell kirakniuk a Rubik-Kockát. Ábrisnak ez a döntőben 10 mp 61 századmásodperc átlaggal sikerült, új országos csúccsal, 4 századmásodperccel megelőzve a francia Juliette Sébastien-t és további 11 századmásodperccel a brit Nicholas Archer-t. Ábris épp 2 hete döntötte meg a lengyelországi Mysłowicében az egykezes kirakás egyszeri Európa-csúcsát (Az eredményeket 5 kirakás átlaga adja, de nyilvántartják az egyszeri rekordokat is), ami mellé most az Európa-bajnoki cím is megvan és az új átlagos országos csúccsal az európai ranglista 3. helye is. (Ezen a ranglistán a csúcsot továbbra is Juliette tartja.)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!