November végén az amerikai Houstonban rendezték meg az asztalitenisz-világbajnokságot, amelyen az eredmények tekintetében is volt néhány meglepetés, de a legnagyobb szenzációt egy újszerű ütő jelentette. A fiatal svéd Truls Möregårdh hatszögletű ütőjére mindenki felkapta a fejét.

A férfi mezőnyből hiányzott a legnagyobb esélyes, a kínai Ma Lung, de természetesen így is kínai győztest avattak Fan Cseng-tung személyében. Az azonban mindenképpen nagy meglepetés, hogy a döntőben a 19 éves svéd Truls Möregårdh volt az ellenfele. A kínai dominanciát megtörő tinédzser elképesztő tehetségével már korábban felhívta magára a figyelmet, 14 évesen sorra nyerte a korosztályos európai versenyeket, 16 évesen tagja volt a felnőtt vb-bronzérmes svéd válogatottnak, egy évre rá az Eb-n nyert a felnőtt csapat bronzot vele. Ebben az évben, vagyis 2019-ben, a rendkívül erős svéd mezőnyben győzött a felnőtt országos bajnokságon egyesben, a sikert idén megismételte.

De minden eddiginél nagyobb eredmény volt az, hogy a világbajnokságon, az ázsiai hegemóniát megtörve döntőbe tudott jutni. Ott nem csak játékával, de újszerű, hatszögletű ütőjével is felhívta magára a figyelmet.

A hatszögletű ütőt a svéd Királyi Technológiai Intézet tervezte, a cél az volt, hogy növelje a teljesítményt és ne is nézzen ki rosszul. A kialakításban és a tesztelésben a válogatott játékosok is részt vettek, több száz variációs próbáltak ki. A folyamat idején ügyeltek arra, hogy ne kerüljön ki a nyilvánosság felé semmilyen dokumentum vagy fénykép. Az ütő meglepetésként hatott az e téren eléggé hagyományőrző sportágban, és hát nem lehet elvitatni, hogy kiemelkedő eredmény részese volt a szokatlan újítás.

 

Fotó: AP/ Per Hällström

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!