Huszonnégyezren az éjszakai sportfesztiválon!

Egy különleges sportfesztivál zajlott június 16-án, péntek éjszaka a fővárosban 22 ingyenes sportág megjelenésével, ahol az olimpikonok és a teljesen kezdő sportolók a szabadidősport örömünnepeként mozogtak együtt hajnali 4-ig a Hősök terén és a Városligetben.

Az Ötpróba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem közös szervezésében az éjszakai sportfesztivál mindenki számára nyitott volt. A regisztráció nem volt kötelező, de a tombolasorsoláson való részvételhez szükségeltetett, hiszen a regisztrált, helyszínen lévők között került kisorsolásra a Bike Café felajánlásából egy Merida MTB kerékpár és a Garmin jóvoltából egy okosóra. Az este nyitásaként, még 21:00 előtt fény is derült az értékes ajándékok tulajdonosaira, melyekhez ezúton is szívből gratulálunk!

A 21 órára kiírt hivatalos megnyitó előtt még sor került egy nagyszerű kezdeményezés ajándékának átadására. A Mozgás Éjszakája helyszínén is jelen lévő Wonderflora & CMT Alapítvány megsegítésének céljából licitre bocsájtották „A nemzet aranyai” c. sportfilm olimpiai bajnok vízilabdázói által aláírt vízilabda sapkát, mely kiegészült egy a bajnokok által dedikált vízilabdával is. A nyertes kisfiú édesanyja kíséretében, Drávucz Ritától, Flóra édesanyjától, a Wonderflora & CMT Alapítvány alapítójától, Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívótól, illetve Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól vehette át a megérdemelt jutalmakat.

Mindezek után a Mozgás Éjszakája megnyitója következhetett: Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, prof. Dr. Sterbenz Tamás a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., ügyvezetője, Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó, Dr. Kiss Gergely, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft., kommunikációs igazgatója, Storcz Botond Ötpróba nagykövet és Cseh László Ötpróba nagykövet részvételével.

A felszólalók közül, ünnepélyesen Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár nyitotta meg a görkoris futam indításával az estét, majd a színpadon arra kérte az éppen zumbára és spinningre melegítő több ezer résztvevőt, hogy vigyék magukkal az este szerzett élményeiket és népszerűsítsék a szabadidősportot, legyenek részesei annak a jövőben is!

A 22 ingyenes sportági helyszín egyszerre nyílt meg a Hősök terén, a Városligeti Sportcentrumban, valamint a Liget és sportparkban, hogy az a kilátogató, végül összesen 24.000 fő felszabadultan, örömmel sportolhassa végig az éjszakát.

Angyal András és csapata fergeteges 1,5 órás zumbapartyja indította be a bulit, majd érkeztek a spinning kerékpárok, ahol egyszerre 100-an tudtak tekerni 50 perces órák keretein belül, egészen hajnali 4-ig, szakképzett oktatók vezénylése mellett a kivilágított Hősök terén. Mindeközben a több száz fős görkoris mezőny 10,4 km-en keresztül vette birtokba a Városliget egészét, illetve az Andrássy utat, a gyalogos éjszakai túra résztvevői pedig a Dvorák sétánytól indulhattak el az 5,5 km-es sétára, érintve a város szívének legszebb részeit.

A Mozgás Éjszakáján újdonságként jelentkezett a kerekesszékes futam, melynek nagykövete a Wonderflora & CMT Alapítvány „arca”, Flóra volt. A világ – és Európa-bajnok vízilabdázónő, Drávucz Rita kislánya vezetésével lezajlott kerekesszékes futam során igazán szívmelengető volt látni azt a kb. 15 kerekesszékes résztvevőt és kísérőiket, akik egymást segítve, buzdítva bizonyították be, hogy „a sport mindenkié” és örömmel, boldogan teljesítették a rövid, 1 km-es távot. Mindemellett a kiállítói területen is megjelentek a para sportágak képviselői, hogy még inkább felhívják magukra és az általuk végzett áldozatos munkára a társadalom figyelmét.

Hozzájuk és a többi kiállítóhoz is szép számmal érkeztek a látogatók, a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság standja például folyamatosan nyüzsgött, több ezren gátfutottak, kislabdát hajítottak, távolt ugrottak, majd pörgettek a szerencsekerékkel és vették át megérdemelt ajándéktárgyaikat, illetve 50%-os kedvezménykuponjukat, mellyel jegyeket és bérleteket vásárolhatnak az augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban megrendezésre kerülő világbajnokságra. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állomáshelye az Olof Palme sétányon szintén nagy népszerűségnek örvendett, hiszen rengetegen éltek a lehetőséggel, hogy ingyenesen, Inbody-készülékekkel elemezzék testösszetételüket, illetve egészségmegőrzési tanácsokkal lássák el őket. Jelenlétük célja az volt, hogy a szabadidősport egészségre gyakorolt prevenciós hatását hangsúlyozzák. Az egészségügyi szektorból több kiállító is jelen volt az eseményen, erősítve ez által is az egészséges életmód és a mindennapos testmozgás fontosságát.

Az étel – és italszolgáltatók sem panaszkodhattak, hiszen az Eisberg salátái kifogyhatatlannak bizonyultak a Hősök terén, de a többi foodtruck is érdeklődés tárgya lehetett az Olof Palme sétányon, hiszen az éjszakát „átmozgó” fiatalok és idősek energiapótlásukat náluk enyhítették.

Nem sokkal 22 óra után a futócipők kerültek előtérbe, hiszen útnak indultak a rövid, közép – és hosszú távot futók, akikhez csatlakozott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, illetve az Ötpróba nagykövetei is, Dr. Kiss Gergely, Storcz Botond és Gajdos Tamás. A kocogni vágyók edzettségi állapottól, felkészültségtől, hangulattól és társaságtól függően belátásuk szerint teljesíthettek az egyes távokon.

Éjfél után még mindig dübörögtek a sportági helyszínek, rengetegen csatlakoztak a street fitnesz óráihoz, jógáztak a Liget pázsitján, ringatták csípőjüket a latin táncok ritmusaira, ragadtak tollasütőt vagy játszottak mini-meccset a korfball pályákon, rúgták a bőrt a műfüves labdarúgó pályán, vagy éppen szellemi tevékenységre vágyva, koncentráltan sakkoztak.

A 00:15-kor rajtoló kerékpározás az előre beharangozottakhoz hűen hangulatosra és látványosra sikeredett, a mezőny, soraiban – Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkárral és Cseh László Ötpróba nagykövettel – mintegy 8 percen keresztül gurult át az épített rajtkapu alatt és indult el Budapest belvárosa felé, hogy meghódítson többek között 4 hidat és a Margit-szigetet is.

A rendezvényen összességében 24.000 ember futott, görkorizott, jógázott, zumbázott, túrázott, tollaslabdázott és a legkülönbözőbb mozgásformákkal pezsdítette a Városliget és a Hősök tere éjszakáját. A szervezők, az Ötpróba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem munkatársai hatalmas sikerként jellemezték, hogy ennyi érdeklődő vett részt az idei Mozgás Éjszakáján és már el is kezdték a jövő évi rendezvényt tervezni, így akik idén lemaradtak, 2024-ben átélhetik a Mozgás Éjszakája különleges élményét.

Köszönet jár támogatóinknak:

Honvédelmi Minisztérium, Aktív Magyarország, Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokság, Raiffeisen Bank, V-HÍD, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Pappas Autó Magyarország, Merkapt Zrt., Liget Budapest, Viwa Vitaminwater

 

Fotók: Besenyei Gergely és Koncz Márton  

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!