Tudtad, hogy a Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-Bajnokságot, 2020-ban Debrecenben rendezik meg? Liu Shaolin Sándor, illetve öccse, Liu Shaoang, magyar gyorskorcsolyázók nevét, világszerte ismerik az emberek, a sportág berkein kívül is. A hírnevüket nem véletlenül érdemelték ki, hiszen számtalanszor álltak a dobogó legmagasabb fokára olimpiai,- világ,- vagy Európa- bajnokként. Ez a cél, azonban számodra sem lehetetlen, ha fegyelmezett vagy, de a vagány a második neved, lehet, téged látunk rövid időn belül a dobogón!

A sportágnak két válfaja van; a nagypályás gyorskorcsolya, valamint a téli sport önállósult változata a rövidpályás gyorskorcsolya. A Hollandiából induló sportág 1924-es olimpiára nőtte ki magát melyet ma már leginkább fedett jégpályán rendeznek meg, ezzel meghosszabbítva a szezont. Magyarországi viszonylatban, a gyorskorcsolya már 30 éve, a kezdetleges nehézségeket leküzdve ível felfelé.

Mi is a különbség a két sportág között?

Gyorskorcsolyát, a hivatalos nemzetközi versenyeken, már kizárólag 400 méter hosszú, fedett műjégpályákon, jellemzően páros verseny formájában bonyolítanak le 500 és 10000 méteres közötti távokon. Az igazán nagy, elvetemült rajongók akár maratoni versenyeken is bizonyíthatják tudásukat, a közel 200 kilométeres, befagyott csatornákon, ahol a résztvevők száma a 15000 főt is elérheti!

Azonban, egy sikeres versenyhez megfelelő felszerelés is szükséges, így a cipőket szinte a sportolók lábára öntik, puha béléssel, a boka alatt záródva. A korszerű korcsolyák első és hátsó része is el tud emelkedni a cipőtől úgy, hogy a korcsolya a láb mozdulatától függően is minél tovább a jégen maradhasson, a lehető legnagyobb sebesség elérésére. Ami a ruházatot illeti, a légellenállás csökkentése érdekében, a versenyzők testhez simuló kezeslábast viselnek, a fejükre csuklyát húznak.

A rövidpályás kistesóját, valamennyi kontinensen űzik, és egyre népszerűbbé válik, köszönhetően a gyorsaságának, a sportágra jellemző látványos előzéseknek, technikai megoldásoknak. Itt, a versenyeket 60×30 méteresen jégen, vagyis, jégkorongra is alkalmas pályán rendezik, a versenyzők egy 111.12 méteres körön futnak. Mind váltóban, mind egyéni távokban a leghosszabb táv 3000 méter, azaz 27 kör nőknek, azonban váltó versenyben a férfiak 5000 méteren is versenyezhetnek, ami 45 kört jelent.

A versenyzők legfőbb kellékei, a cipők karbonból készülnek, speciális technikával, a korcsolyacipők egyedi daraboknak számítanak. Egy másik géppel ívezik a pengéket a sebesség és egyéb fizikai határok miatt ezeknek az íve könnyen változik, ahol a versenyzők visszajelzései, igényei alapján történik a beállítás. A kötelező felszerelésnek, a vágásbiztos futóruhán kívül számos tartozéka van: a bukósisak, kesztyű, nyak,- sípcsont, és térdvédő és a szemüveg is ajánlott.

2013-ban is Debrecen adott otthont a rövidpályás versenynek, az ideire készülve, íme néhány érdekesség a 7 évvel ezelőttire is emlékezve:

  • egyetlen súlyos sérülés sem történt a három versenynap alatt, pedig a sportág addigi világversenyein az orvosnak legalább egyszer jégre kellett lépnie
  • naponta legalább 5 millimétert kopott a Főnix Csarnokban a jég, ezt éjszakánként pótolták
  • naponta 10-szer újították fel a jeget
  • a jégkészítéshez 120 köbméter csapvizet, emellett 15 köbméter ioncserélt vizet használtak fel
  • a pályához és a versenyekhez „tartoznak” a bójarakók, akik azok elmozdulásakor rögtön az eredeti helyére teszik vissza az adott bóját.
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!