Kozák Danuta még szeretne Párizsban is ott lenni az olimpián

Elképesztő mérleget tudhat magáénak Kozák Danuta. A Merkapt által támogatott kajakozó pályafutása során felnőtt világversenyeken 53 érmet – köztük 38 aranyat – nyert. Négy olimpián a megszerzett 8 érméből 6 aranyérem. A 35. születésnapját napokban ünneplő Danuta Párizsig még kitart. A Hetek számára készült interjúból közlünk részleteket.

„Ha nagy siker van, azt nehéz feldolgozni, nehéz ilyenkor a földön maradni. Azt vettem észre, hogy sikerek után megengedőbb vagyok magammal szemben, ezért az edzésmunkám sem tud megfelelő lenni. Így ahhoz, hogy egy-egy nagyobb győzelem után újra edzésbe tudjak állni, el kell felejtenem a sikert. A kudarc feldolgozása sem egyszerű, meg kell tanulni felállni utána, viszont lehet belőle tanulni, építkezni. Ilyenkor vissza kell tekinteni, hogy mi volt az, ami nem működött, vagy min lehetne változtatni, bízva abban, hogy miután kijavítjuk a hibákat, újra visszatérünk a sikerhez vezető útra” – fogalmaz Danuta.

A sikerek és a kudarcok feldolgozásában is nagyon sokat segít a férje, régóta ismerik egymást, Somogyi Béla pontosan tudja, hogy mikor mivel tud segíteni a feleségének. A férj-feleség, edző-tanítvány kapcsolat nagyon jól működik, immár évek óta, Danutának azonban nem csak ezért nincsenek példaképei.

„Olyan voltam gyerekként, aki nem egy embert tekint példaképnek, hanem inkább egyes versenyzők tulajdonságai tetszettek. Senki sem tökéletes, ezért inkább egy-egy versenye vagy tulajdonsága miatt néztem példaként másokra” – mondja a hatszoros olimpiai bajnok, aki azt is elárulta, hogy melyik olimpiai aranyérme miért áll közel a szívéhez.

„Mindegyiknek megvan a saját sztorija, az biztos, hogy a tokiói páros nagyon emlékezetes volt. Ugyanúgy emlékezetes az első Londonban, az volt az első olimpiai aranyérmem a négyessel. A tokiói pedig azért különleges, mert nagyon mélyről jöttem és küzdöttem, küzdöttük föl magunkat.”

Párizsban még valószínűleg ott lesz, de mivel 37,5 éves lesz az olimpia idején, már nem feltétlenül olyan álmokat dédelget, hogy egyesben is mindenkit legyőzhet.

„Ha az egyes teljesítményem alapján csapathajóba kerülök és tudok segíteni a csapatnak, szerintem az is nagyon nagy dolog lenne. A realitás nem az, hogy 35 fölött ugyanolyan gyors vagyok, mint a legjobb éveimben. Szerintem nagy hiba lenne, ha semmibe vennénk a természet vagy a biológia törvényeit” – magyarázza Danuta, akinek nem csak a kor előrehaladtával kell számolnia, de azzal is, hogy anyaként azért bonyolultabb a felkészülés. Kislánya, Zora most négyéves.

„Az első egy év jobb volt, amikor szülés után pihenten tértem vissza. Az olimpiára való készülés nehezebb volt, mert amikor azt mondja Zora, hogy gyere anya, inkább játsszunk, mint hogy edzésre menj, az azért nem egyszerű” – meséli a klasszis, aki egyelőre nem tudja, hogy visszavonulása után mivel fog foglalkozni, de abban biztos, hogy elsősorban édesanya lesz.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!