Nem túlzás azt állítani, hogy a labdarúgás (a magyar köznyelvben leginkább csak focinak nevezett labdajáték) világszerte a legismertebb sportágak közé tartozik. Ezt a közkedveltséget leginkább a viszonylag egyszerű szabályrendszerének és minimális sportszer igényének köszönheti. Nagy népszerűsége vitathatatlan, hiszen az egyik legélvezhetőbb sportág, ami hatalmas tömegeket tud megmozgatni, és hatalmas közösségformáló erővel bír.

Már kialakulásának kezdetén is népszerű sportágnak számított, ám első szabályrendszerét a 19. század közepén fektették le, amikor is külön választották a futballt és a rögbit. 1848-ban a Cambridge-i Egyetemen részletesen kidolgozták és írásba is foglalták, ezt nevezik Cambridge-i Szabályoknak. Ezután több szabályrendszert is alkottak, melynek végeredményképp 1863-ban megalakították az Angol Labdarúgó Szövetséget (FA), és a későbbiekben egyesítették a szabályokat.

Magyarországon az első írásos emlékek alapján 1879-ben jelent meg először a sportág, majd 1901-ben megalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség.Ezután 1904-ben létrejött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hat alapító tag közreműködésével. Ma már több mint 200 tagszervezettel rendelkezik. Később, 1954-ben a francia, belga és olasz szövetség létrehozta az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), melynek feladata az európai labdarúgás adminisztratív és ellenőrző testületének működtetése.

A labdarúgás az a sportág, amiről szinte mindenkinek van véleménye, akár pozitív, akár negatív tekintetben, és amely minden társaságban legalább egyszer szóba kerül. Ez is bizonyítja, hogy a foci ma már több mint sport. Közvetett vagy közvetlen módon, de az emberek nagy részének hatással van az életére vagy azért, mert szereti és követi rendszeresen kedvenc csapata mérkőzéseit akár élőben, akár a tv képernyője előtt. Vagy ha nem érdekli, akkor is találkozik vele híradásokban, a közlekedésben, ha egy nagyobb futball esemény miatt terelt útvonalon kell közlekednie, vagy belefut egy csapat szurkolóba.

A marketing és gazdasági hatásiról nem is beszélve, melyek számokkal jól mérhetőek és hatásait akár egy „ellendrukker” is megérezheti pozitív és negatív értelemben is.

Egy biztos, a labdarúgás manapság megkerülhetetlen társadalmi tényező.

Röviden a szabályokról:

Két 11 fős csapat játssza egymás ellen 90 percen keresztül, két 45 perces félidőre bontva. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek. A gól akkor szabályos, ha a labda teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon.

A pálya mérete 100-110 m hosszú és 64-75 m széles, függően a besorolási kategóriától.

 

Mit fejleszt?

A labdarúgásban állandóan megoldandó helyzet elé kerül a játékos, így nagyban fejleszti a problémamegoldó képességet, valamint a gyors helyzetfelismeréshez szükséges reflexeket.

Csapatsportág lévén segíti az alkalmazkodó képességet, szociálisabb és nyitottabb személyiséget eredményez.

Valamint fejleszti:

  • az egyensúlyérzéket
  • koncentrációt
  • kitartást
  • koordinációt
  • izomerőt
  • állóképességet

Mikortól ajánlott?

Focizni már 4 éves kortól el lehet kezdeni. Az elején játékos edzéseken vesznek részt a gyermekek, hogy megszeressék a mozgást, kedvet kapjanak a sportághoz, és elsajátíthatják az alapvető technikákat.

A későbbiekben az edzések gyakorisága megnő, a feladatok komolysága is erősödik. Ekkor már szerepet kap a kitartás, ami elengedhetetlen bármilyen sportágban a sikerek eléréséhez. Ez bizonyítottan pozitív hatással van a gyermek iskolai teljesítményére is.

 

Amennyiben kedvet kaptál a labdarúgáshoz, a Sportágválasztó Klubkeresőjében kiválaszthatod a hozzád legközelebbi egyesületet!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!