Mikor sportolj, ha nem vagy időmilliomos?

Sakkozol az idővel, hogy jusson mindenre – de hiába sport a sakk, ha ettől nem leszel edzettebb. Az agymunka viszont tényleg jól jön, ha az időhiány ellenére is sportolni szeretnél: a siker átgondolt logisztika és egy kis rafináltság kérdése. Hoztunk neked pár ötletet, hogyan illeszd be a mozgást a húzós napokba is.

Két legyet egy csapásra 

Megduplázni sajnos nem tudod a napi 24 órát – az egy időben végzett tevékenységeket viszont igen. Valószínűleg amúgy is szoktál két dolgot csinálni egyszerre, akár észrevétlenül is, miért ne lehetne most az egyik a sport? Mondunk is pár példát:

 • Biciklizz vagy gyalogolj a munkába!
  A munkahelyed felé vezető utat mindenképp megtennéd, az autót és a tömegközlekedést viszont lecserélheted egy egészségesebb megoldásra. Persze nem hátrány, ha van zuhanyzó a munkahelyeden, de jobb híján váltóruhát is vihetsz.
 • Fuss a kutyával vagy a babakocsival!
  A család kedvenceit, legyenek akár kutyusok, akár kisbabák, minden nap ki kell vinni a szabad levegőre. Ha a napi kötelező sétát futásra váltod, akkor már ki is pipálhatsz egy edzést. Arra azonban ügyelj, hogy a babakocsi alkalmas legyen sportolási célra: a legjobb, ha egy speciálisan sportolásra tervezett modellt választasz.
 • Szervezz sportprogramot a családdal vagy a barátokkal!
  Egy végigdolgozott nap után vagy hétvégén természetes, hogy arra vágysz, hogy végre együtt lehess a gyerekekkel, a pároddal vagy a barátokkal. Az együtt töltött idő nyugodtan lehet sportprogram: egy erdei túra közben jókat lehet beszélgetni. De választhattok bringatúrát is, ahol időnként megálltok ejtőzni egy kicsit. (Tipp: az Ötpróba sportprogramjai között rengeteg ilyet találsz.) Az szintén jó megoldás, ha futsz pár kört a parkban, miközben szemmel tartod a játszótéren garázdálkodó gyerkőcöket. De olyan online edzésprogramok is léteznek, ahol a gyerekek feladatot kapnak a tornagyakorlatok közben (például súlyzóként „funkcionálnak”), így lekötheted az energiáikat.
 • Válassz játszóházzal „felszerelt” edzőtermet!
  Ma már egyre több akad belőlük, és a legprofibbak a játékok mellé gyermekmegőrző szolgáltatást is kínálnak.

Lopott idők

Talán észre sem veszed, de sokszor tele van „potyaidővel” a napod: ezekre a percekre vagy félórákra szintén beszoríthatsz egy kis edzést. Hogy csak néhány példát említsünk:

 • Legózz az edzésprogramoddal!
  Előfordul, hogy egyben nincs egy órád, de még fél órád sem, viszont darabokban találhatsz ennyi időt a napodban. Például miközben főzöl, vagy vársz a foglalt fürdőszoba előtt. De kihasználhatod a munka közbeni pihenőt is, amire mindenképp szükséged van amúgy is (mondjuk amíg a többiek cigiznek…). Ezekben a percekben elvégezhetsz pár gyakorlatot, és ha a nap végén összeadsz mindent, akkor egy egész edzés is összejöhet belőle. Akár negyedórás vezetett edzésprogramokat is kereshetsz az interneten, hogy biztosan helyesen végezd a gyakorlatokat.
 • Használd ki az ebédszünetet!
  Ha kicsit kevesebbet ejtőzöl vagy csevegsz a többiekkel az ebédszünetben, akkor marad időd egy tempós sétára vagy akár egy kis kardióra is, ha a környéken találsz egy eldugott lépcsőt, amin föl-le lépkedhetsz vagy ugrálhatsz.
 • Szervezz fitneszórát a munkahelyedre!
  Sok jóga- és fitneszoktató szívesen megy „házhoz”, így akár munkahelyre is, ezért egyre népszerűbbek az irodai sportfoglalkozások. Csak egy telefonodba, és némi egyezkedésbe kerül a menedzsmenttel, hogy valamelyik tárgyaló vagy az irodaház parkja tornateremmé változzon munka után.
 • Kelj fel előbb!
  Banálisan hangzik, de néha nincs más megoldás, mint hogy akkor mozogsz, amikor még csendes otthon a lakás, és mindenki az igazak álmát alussza. Ilyenkor kicsit kimozdulhatsz egy uszodába vagy sportpályára, de az online edzésprogramok is megteszik, ha otthon, utazás nélkül egyszerűbben meg tudod oldani.

Fotó: pexels, pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!