Március utolsó hétvégéjén, Magyarországon is bevezetésre került a kijárási korlátozás. Számos szabályt kell betartanunk, hogy az intézkedés elérje célját és minél jobban elkülönüljön a társadalom. A szabadban sportolást nem kell mellőznünk, de néhány alapvetést ezzel kapcsolatban is tudnunk kell.

Az idő múlásával egyre nehezebb és nehezebb a négy fal között maradni. Számos ajánlást találhatunk már arra, hogy hogyan kössük le magunkat otthon, értsük ezt szellemi vagy fizikai értelemben. Azonban a szabad levegőn való tartózkodást – legyen az egy kellemes séta, egy intenzívebb futás, vagy egy jóleső kerékpártúra – semmi sem pótolhatja.

Néhány országgal ellentétben szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy hazánkban nem kijárási tilalom, csak kijárási korlátozás van érvényben. E két fogalom között pedig hatalmas a különbség. Ugyanis a korlátozás megengedi a lakhely elhagyását az alapvető szükségletek kielégítése céljából. Ezek közé pedig mindenképpen odatartozik a szabadban való sportolás.

Azonban, ha valaki erre szánja el magát, bizony be kell tartania néhány alapszabályt.

  • egyénileg vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytathatjuk
  • másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartanunk
  • külterületen, települések belterületén – lehetőség szerint zöldterületen végezhetjük
  • ne csoportosuljunk sokan egy helyen
  • ne nyúljunk az arcunkhoz
  • sportolás előtt és után fertőtlenítsünk, mossunk kezet
  • a program végeztével egyből menjünk haza

Az Aktív Magyarország ábrái összefoglaltan adnak útmutatást hogyan közlekedjünk kerékpárral vagy éppen mire figyeljünk túrázás előtt, közben és után.

Tanulmányozzuk!

Tehát semmiképpen sem kell lemondanunk a szabad levegőn való tréningekről, már csak azért sem, mert köztudottan a testmozgás közben felszabaduló endorfin és dopamin energikusabbá, felszabadultabbá teszi az embert, sőt csökkenti a stresszt is, amely a járványhelyzet okozta bizonytalanságban még tovább nőhet.

Sportoljunk felelősségteljesen, tartsuk be a szabályokat, vigyázzunk magunkra és egymásra!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!