Olimpiai kvótával, olimpiai kvótaszerzési eséllyel – Tokió 2021

Férfi vízilabda válogatottunk a hazai rendezésű Európa-bajnokság megnyerésével kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. Női vízilabda válogatottunk olimpiai selejtező tornát játszhat az ötkarikás játékokon való részvételért. A helyszín változatlan, az időpont új: Tokió 2021.

Bíró Attilát, mint a női és Märcz Tamást, mint a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitányát a titulus birtoklójaként, és mint sportrajongó személyt kérdeztük a NOB döntéséről.

Bíró Attila: „A csapat szempontjából Nekünk nem a legjobb, mert nagyon együtt volt az együttes mentálisan és taktikailag is, de mivel egy fiatal válogatottról beszélünk – 24 év az átlagéletkorunk – plusz 1 év tapasztalatszerzés jól jöhet. Meg fogjuk találni a pozitív részét ennek a halasztásnak! Sportszerető emberként helyeslem az olimpia elhalasztását, így talán egyenlő feltételekkel vetélkedhetnek a világ legjobb sportolói. Edzőként nem egyszerű feladat már harmadjára újratervezni, de ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor mindenki ezt csinálná, úgyhogy meg fogjuk oldani!”

Märcz Tamás: “Az utóbbi napok és hetek fejleményei alapján nem volt meglepő az Olimpiai Bizottság döntése a halasztásról. A csapat fejben az ez évi olimpiára készült és azt gondolom sok szempontból ideális is lett volna, hiszen lendületben volt a csapat,  de a kialakult helyzet felülírt mindent. Ettől függetlenül ezzel már nem szabad sokat foglalkozni, hanem inkább az újratervezésre koncentrálunk majd. Viszonylag közeli csúsztatott időpont következhet majd, ami jelentős erőváltozásokat nem hozhat semelyik csapatnál. A másik részről kicsit csalódott vagyok, mert egyre jobban hangolódtam jómagam is a tokiói olimpiára, de teljesen érthető a döntés, hiszen mindennél fontosabb, hogy az olimpián a legmagasabb szintű egészségügyi biztonság legyen mindenki számára, mindenki megfelelően tudjon felkészülni és nyugodtan tudjon versenyezni.”

Bíró Attila a felkészülés menetrendjében a legfontosabb állomásként egyértelműen az olimpiai selejtezőt jelöli meg.

„Menetrendet lehet tervezni és meg is lenne, de a FINA döntéseihez, dátumaihoz igazodnunk kell, amiket még nem tudunk pillanatnyilag. Azért per pillanat Nekünk az olimpiai selejtező torna a legfontosabb, annak kell alárendelni mindent. Az eddigi felkészülési tervünket át kell ütemeznünk a FINA által meghatározottra!”

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Märcz Tamás szerint szokatlan lesz, hogy így a nyár válogatott esemény nélkül zajlik majd le, de igyekeznek majd „betölteni ezt az űrt”.

„Egyelőre csak azt tudjuk, hogy legkésőbb 2021-ig tervezik halasztani az idei olimpiát, ebben akár az a lehetőség is benne van, hogy idén rendezik, de ezt én nem tartom valószínűnek. Amint hivatalosan érkezik bejelentett új időpont a rendezésre, el fogjuk kezdeni a tervek kidolgozását. Ami biztosnak látszik, hogy erre a nyárra így nem kerül semmilyen válogatott verseny, ami szokatlan. Az elkövetkezendő időszakban egészen biztos, hogy lesz több egyeztetés arról, hogy milyen tartalommal lehet a kieső időszakot feltölteni, hogy ne maradjon ki túl hosszú időszak a sportolóinknak.”

Forrás: MTI/Illyés Tibor
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!