Tokió óta Kozák Danuta női rekorder az olimpiák történetében, ő az első magyar női sportoló, aki hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A 34 éves kajakos azt mondta korábban a Nagy Sportágválasztónak, hogy a vízitúrák szerettették meg vele a sportágat. Nézzük, milyenek voltak Danuta kezdeti lépései a kajakozásban.

Kislányként a nagybátyja vitte le az első kajakedzésre, ami épp jó időben volt. Talán ez döntötte el Dana sorsát.

„Inkább a tavaszt és a nyarat szeretem. Szerencsére, amikor kezdtem a kajakot, a közös vízitúrák, a szigetkerülések megszerettették velem a sportágat. Ha a tanmedencével kezdtem volna, biztos nem lett volna ekkora a szerelem a kajakozással való találkozásom” – fogalmazott Danuta.

– Danuta szinte kislányként jött le először a vízitelepre, de már akkor is nagyon szeretett dolgozni, céltudatosan, szorgalmasan edzett. Volt, hogy 100-150 méterrel nyert 2000 méteres versenyeket, látszott, hogy bármit elérhet a pályafutása során. Sokszor mondták is nekem, aki ilyen tehetségekkel dolgozhat, annak könnyű dolga van – mondta Agócs Mihály, Danuta nevelőedzője a Blikknek nem sokkal az olimpia után. – Egy nagyon jó csapatunk volt, a lányok egymást is motiválták. Megvolt bennük a játékosság a vidámság, de a szorgalom is. Szinte mindenből versenyt tudtak csinálni, akár abból, ki gyalogol leggyorsabban haza a vízitelepről, vagy ki ér fel leghamarabb a lépcsőn.

Danuta életében a kajaknak nem egy másik sportág volt a riválisa, hanem az orvosi pálya.
„Amíg általános iskolás voltam, addig orvos akartam lenni, édesanyán bízott is benne, hogy az leszek, hiszen számos ilyen jellegű könyvet vett nekem. Ekkor még nem volt biztos, hogy a kajakozás ennyire érdekel. A gimnáziumban azonban már a kajak volt az első és tudtam jól, választanom kell” – mondta Danuta a Stílus magazinnak gyerekkori álmáról, ami aztán nem valósult meg, helyette viszont lett hatszoros olimpiai bajnok.

Az idei Nagy Sportágválasztót szeptember 10-11-én rendezzük a Merkapt Maglódi úti Sportközpontjában. Pénteken a tanintézményeket várjuk, szombaton a családokat és az egyéni látogatókat.

Regisztrálni itt lehet: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

 

Fotó: Magyarock

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!