Az öttusa egy olyan összetett versenysport, mely öt darab, külön-külön is komoly értékeket képviselő sportágból áll össze. Gyökerei az ókorig nyúlnak vissza, mai formáját azonban 2009-ben végrehajtott szabálymódosítás után érte el. Ekkor ugyanis a két utolsó versenyszámot összevonták a mai kornak megfelelően a jobb nézhetőség érdekében.

A modern olimpiák megálmodójának, Couberten bárónak az öttusa létrehozására vonatkozó javaslatát 1909-ben fogadták el. 1911-ben – elsőként – megalakult a svéd öttusaszövetség. Az első nemzetközi öttusaversenyre 1912-ben, a stockholmi olimpián került sor. Magyarországon az első versenyt 1927-ben rendezték meg. 1948-ban, Londonban megalakult a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), és az alakuló ülésen részt vevő magyarok bejelentették, hogy annak tagjai lesznek. Ezzel a döntéssel létrejött a Magyar Öttusa Szövetség.

Az öt sportág (a mai szabályoknak megfelelő sorrendben):

  • vívás – párbajtőrvívás elektronikus találatjelzéssel, 1 tusra
  • úszás – 200 méteres táv teljesítése tetszőleges úszásnemben
  • lovaglás – egyes, kettes, illetve hármas akadályokból álló díjugratás
  • futás – lövészet – 3020 m futás szakaszokra osztva, 15 lövés (5-5-5)

 

KINEK AJÁNLOTT?

Mindazoknak ajánlott az öttusa, akik szeretik a változatosságot, kitartóak, szorgalmasak, és mind önbizalom terén, mind mentálisan rendben vannak, az öttusa versenyek ugyanis leginkább fejben dőlnek el.

MILYEN KÉPESSÉGEKET FEJLESZT?

  • Állóképességet;
  • kreativitást;
  • koncentrációs készséget.

ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK

Egyértelmű előnye az öttusának a változatosság, mind a környezet, mind a testi és lelki fejlődés szempontjából.

MIKORTÓL AJÁNLOTT?

Az öttusa alapját jelentő úszás és futás már 6-7 éves kortól űzhető versenyszerűen, az öttusa mint teljes sportág 14 éves kortól lép be a versenyzők életébe, és nagyjából 35 éves korig lehet aktívan űzni. Az öttusa nem igazán űzhető hobbiként, de például az úszás és futás igen.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!