Sokkolja az országot Csollány Szilveszter halála

Nem tudta megnyerni a vírus szövődményei elleni harcot Csollány Szilveszter. Az olimpiai bajnok tornász ötven napot töltött a légzését segítő gépeken, de a szervezete feladta a küzdelmet. Csollány Szilveszter áprilisban lett volna 52 éves. Felesége és három gyermeke gyászolja. Meg az egész ország.

–  Óriási veszteség számunkra Csollány Szilveszter halála, egy olimpiai bajnok társunk hagyott itt minket. Mind az egyetemes magyar sportban, mind pedig a teljes magyar tornásztársadalomban óriási űrt hagy maga után, hatalmas tragédia a magyar torna számára – mondta dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok, a magyar tornaszövetség elnöke.

Altorjai Sándor főtitkára hozzátette, hogy a tragikus hír után átnézték a tornász eredménylistáját és ugyan minden sikerével tisztában voltak, mégis megdöbbentette őket az az elképesztő eredménysor, amivel rendelkezett:

– Félelmetes, hogy milyen sikerei voltak, az olimpia, világ- és Európa-bajnoki aranyérmek mellett számos világversenyen ért el kiváló helyezéseket. Olyan fiatalon hunyt el, hatalmas veszteség mindenkinek.

Berki Krisztián olimpiai bajnok, a tornaszövetség sportigazgató is megrendült a hír hallatán:

– Borzasztó, hogy ahogy növünk fel, egyre több példaképet veszítünk el. Nekem óriási élmény volt sydney-i olimpiai győzelme, ez motivált engem. A következő fordulópont a patraszi Eb volt 2002-ben, ahol én ugyan még juniorként indultam, de együtt utaztunk. A legnagyobb büszkeség számomra pedig az volt, amikor ennek az évnek a végén már együtt szerepeltünk a debreceni világbajnokságon, és ott állhattam mellette a sorakozónál. Nagyon-nagyon sajnálom, utoljára személyesen a junior világbajnokságon találkoztunk Győrben.

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született, Sopronban. Az Újpest, a Dunaferr SE és a Bp. Honvéd versenyzője volt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász első jelentős eredményét 1988-ban, az ifjúsági Európa-bajnokságon könyvelhette el, ekkor gyűrűn harmadik lett. Legnagyobb sikereit 1998 és 2002 között érte el. 1998-ban Szentpéterváron megszerezte első és egyetlen felnőtt Európa-bajnoki címét gyűrűn, majd 2000-ben, Sydney-ben az olimpián szintén diadalmaskodott. 2002-ben a debreceni világbajnokságon is győzni tudott kedvenc szerén, 2003-ban jelentette be visszavonulását. Később külföldön és itthon is dolgozott edzőként, több száz gyermeket tanított meg tornázni.

Felesége és három gyermeke gyászolja, valamint a sportága, a teljes magyar sport és az ország.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!