Sport kánikulában – mire figyeljünk oda a nyári melegben

A nyári napsugarak nagyon csalogatóak lehetnek a szabadban való sportoláshoz, de a kánikula idején ugyanennyire veszélyes is lehet a szabadtéri mozgás. Ahhoz, hogy ne kelljen lemondani nyáron sem a sportolásról, alapvető szabályokat be kell tartani, hogy ne legyen belőle probléma.

Kánikula idején egyáltalán nem ajánlatos a szabadban sportolni, de ha mégis ezt választjuk, a legfontosabb, amire oda kell figyelni, a megfelelő folyadék bevitel. Erre máskor is nagy szükség van, de nyáron kifejezetten nagy hangsúlyt kell rá fektetni. A melegben intenzívebb az izzadás, amivel sok elektrolitot veszít a szervezet. Ebben az esetben nem elég csak vizet fogyasztani, a legjobb választás ilyenkor az izotóniás sportital, mely kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz.

Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást, inkább az árnyékos helyeket kell keresni, és ajánlott napvédő készítmény használata.

Tartósan meleg időszakban érdemes a szabadtéri sportok helyett a légkondicionált edzőtermeket választani. Itt a hőmérséklet optimális az intenzívebb testmozgásoknak is, azonban a kinti meleg itt is ugyanúgy hatással van a teljesítményre. Az edzőtermekben sem szabad az egyéni csúcsok megdöntésére törekedni, mert valószínűleg nem fog sikerülni, és a szervezetet is nagyon igénybe veszi. Kánikula idején a rutin gyakorlatok is nagyobb kimerüléshez vezethetnek, ezért fontos a fokozatosság és figyelni kell a test jelzéseire. Ha szédülés, hányinger, fejfájás, hidegrázás lép fel, nem szabad folytatni az edzést még alacsony intenzitáson sem.

Amennyiben mégis a szabadtéri edzést választanánk, az legyen inkább az úszás akár nyitott, akár zárt térben, de ha mindenképp a futás vagy kerékpározás mellett döntenénk, ajánlott árnyékos helyeket, erdőt, fás parkokat választani.

Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő öltözék. A pamut ruhák helyett inkább a lengébb, technikai ruházatot érdemes választani, melyek jobban elvezetik a hőt és a nedvességet. Ettől a bőr több levegőhöz jut, és nem terheli meg jobban a melegtől amúgy is védekező szervezetet. A tűző napsugarak ellen sapkát is érdemes viselni, és jó, ha a vállak fedve maradnak. Ezek a vízi sportok esetén különösen fontosak, így ha például evezni vagy kajakozni indulunk, mindig védjük a fejünket, valamint a karokat és vállakat.

Nyári melegben a sportoláshoz a legalkalmasabb időpont a reggeli vagy a kora esti órák. Ezekben az időszakokban még nem olyan intenzív az UV sugárzás, és könnyebb árnyékos helyeket találni a szabadtéri mozgáshoz. Ilyenkor is nagyon kell figyelni a pulzusra, és főleg a reggeli edzések után nem szabad megfeledkezni a kellő szénhidrát bevitelről sem. Ezeknél törekedjünk a jó minőségű, lassú felszívódású ételek fogyasztására, melyek nem csak az alakformálásban segítenek, de az izmok regenerációjában is fontos szerepük van.

Hamarosan egyre több szabadtéri sporteseményen, versenyen lehet majd részt venni, melyek alkalmával sokszor magával ragadja az embert a versenyszellem. A nyári versenyeken való részvételkor kifejezetten figyelni kell a test jelzéseire, és a PB-k hajszolása helyett hagyjuk, hogy inkább a versenyzés újbóli lehetőségének élménye ragadjon el minket.

Forrás: webbeteg.hu, ogk.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!