Teke vs. bowling – hasonlóságok és különbségek

A teke és a bowling is népszerű sportoknak számítanak hazánkban. Míg utóbbi inkább szabadidős mozgásformaként ismert, addig a tekét versenysportként is sokan űzik hazai és nemzetközi viszonylatban is. Alapvetően mindkét sportág a gurításra és a bábuk eltalálására épül, de ha jobban megvizsgáljuk őket, sok eltérést találunk közöttük.

Kezdjük a tekével!

A teke már az ókori Egyiptomban is létezett, azonban első írásos emléke a 13. századi Németországból ered. Magyarországon már Mátyás király udvarában is játszották, majd a XIX. században a modern sportélet kialakulásának korszakában sportággá fejlődött. 1926-ban megalakult a Nemzetközi Bowling Szövetség (IBA), mely égisze alá a tekesport is tartozott. A II. Világháború idején az IBA szétesett, de 1952-ben újra alapították. A magyar szövetség 1934-ben alakult meg MATESZ, azaz Magyar Tekézők Szövetsége néven, melybe később beolvadt a bowling sportág. A szövetség neve 2003 óta Magyar Teke és Bowling Szövetség.

A tekét egy 28,5 méter hosszú, többsávos pályán játsszák. A pálya végén rombusz alakzatban 9 bábu helyezkedik el, amit a játékos egy 16 cm átmérőjű, tömör műanyag golyó segítségével próbálja meg ledönteni. A golyót kizárólag gurítani szabad, dobni nem.

A magyar tekesport nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekkel bír. Olyannyira, hogy a Nemzetközi Teke Szövetség 2015-ben a Hírességek Csarnokába elsőként Csányi Bélát választotta meg tagjaként. Ő lett minden idők egyik legeredményesebb versenyzője és edzője, akit „a teke Puskásának” is szoktak emlegetni.

… és akkor a bowling

A bowling röviden a tíz bábuval játszott teke. Ennél persze több különbség is van a két sportág között. Itt a pálya hossza 18,3 méter, a golyó átmérője pedig 21,6 cm, melyen lyukak találhatóak a könnyebb fogás érdekében. Ebből adódóan a gurítás technikája is más a tekéhez képest.

A cél ugyanaz, le kell dönteni a lehető legtöbb bábut, legjobb esetben pedig tarolni lehet minden bábu ledöntésével.

A sportág Amerikából ered, már a 19. században is létezett. Szabályait először 1895-ben rögzítették. Az Amerikai Egyesület Államokban igazi kultusza van, pénzdíjas profi sportág, melynek nézettsége kiemelkedő. Európában inkább a tekesport terjedt el.

A bowling a rendszerváltással egy időben érkezett hazánkba, az első bowlingpálya 1989-ben épült.  Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár még a sportág, inkább űzik szabadidős elfoglaltságként, mint versenyszerűen. Hazánkban közel 20 bowlingklub létezik, ahol kb. 200-300 igazolt versenyző játszik.  A hazai pályák közül már jó néhány nemzetközi szintű, de vannak köztük kevésbé korszerűek is.

A játékot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strike-nak, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!