A tollaslabda az egyik legnépszerűbb szabadidős ütögető játék, de akár versenyszerűen is űzhető sportág. Népszerűsége a könnyedségében rejlik. Már gyerekkorban könnyen megtanulható, és hamar sikerélményt tud okozni, ami miatt sokan szeretik. Emellett azonban komoly sportágnak is számít, hiszen világszerte közel 150 országban űzik versenyszerűen.

Történetét tekintve a tollaslabdázás kialakulása több mint kétezer éves múltra tehető, de versenysportként 1872-ben indult útjára egy angol fürdővárosból, Badmintonból. Innen ered az angol elnevezése is. 1992 óta olimpiai sportág.

Magyarországon 1966-ban alakult meg a Magyar Tenisz Szövetség Tollaslabda Bizottsága, 1969-ben pedig az önálló Magyar Tollaslabda Szövetség (MTLSZ). Versenyszerűen több mint 1000 igazolt versenyzővel rendelkezik, de amatőr és szabadidős szinten jóval többen űzik a sportágat. Hazánk sportolói eleinte kevesebb sikert értek el, de a sportág itthon is folyamatosan fejlődik, olyannyira, hogy a 2016-os riói olimpián Sárosi Laura képviselhette a magyar színeket.

Kinek ajánlott?

A tollaslabdát kortól és nemtől függetlenül bárki űzheti amatőr szinten és szabadidős elfoglaltságként is. Versenyszerűen komolyabb állóképességet és technikai tudást igényel, melyhez rendszeres edzések szükségesek. 10 és 40 éves kor között ajánlott magasabb szinteken űzni, amatőrként azonban akár a szenior korosztályban is el lehet indulni.

Mit fejleszt?

A tollaslabda egy egész testet átmozgató sportág. Javítja a reflexeket, a koncentrációs képességet. Dinamikájának köszönhetően fejleszti a ruganyosságot és a gyorsaságot. Emellett karban tartja az agyat és serkenti a stratégiai gondolkodást.

Előnye a sokoldalúsága, hiszen rengeteg helyzetváltoztató mozgást tartalmaz, és folyamatos éberséget igényel. Hasonló a teniszhez, azonban itt gyorsabb a játék, ami extra figyelmet kíván meg a játékosoktól. Eszközigénye viszonylag kicsi, így nem tartozik a nagyon költséges sportágak közé.

 

Forrás: wikipédia, badminton.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!