Történelmi karate-ezüst

A 2020-as tokiói olimpiai bemutatkozásra készülő sportág kontinensviadalán a 75 kg-ban Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert, a 67 kilósok küzdelmében Tadissi Martial harmadik lett. Az első ízben megrendezett para-karate Eb-n Csatári János a második helyet szerezte meg.

Sporttörténelmi sikereket hozott a 2018-as, Novi Sadban rendezett  Európa-bajnokság a magyarok számára. Először fordult elő, hogy magyar karatés Európa-bajnoki döntőt vívhasson, bronznál fényesebb érmet egyetlen versenyzőnk sem nyert.

Hárspataki Gábor a 75 kg-osok között bekerült a döntőbe, ráadásul úgy, hogy addigi négy ellenfele egyetlen pontot sem tudott elérni ellene. A döntőben viszont az MTK klasszisa alulmaradt a már tizenegyszeres Európa-bajnok, azeri Agajevvel szemben. 

„Szomorú vagyok és örülök is egyszerre. Szomorú azért, mert nem sikerült nyernem. Annak viszont örülök, hogy sporttörténelmet írtam a döntőbe jutásommal. És úgy érzem, hogy lesz majd ez még jobb is. Márcsak azért is, mert korábban voltam kilencedik, majd hetedik, ötödik, tavaly pedig harmadik az Eb-n, és most második. Remélem, ez a tendencia folytatódni fog.” (Hárspataki Gábor)

Arra sem volt példa – a 2013-as, öt bronzérmet hozott budapesti Eb-t leszámítva –, hogy egynél több érmet szerezzünk karate kontinensviadalon. Novi Sadban viszont Hárspatakin kívül Tadissi Martial is dobogóra állhatott. Az UTE versenyzője a 67-kg-ban szintén lenullázta ellenfeleit az elődöntőig, az elődöntőben pedig – 0-0-ás eredményt követően –, bírói döntéssel kapott ki a későbbi győztes török Uygurtól. A harmadik helyért aztán korábbi vb-ezüstérmes karatésunk 4-2-re verte az olasz Marescát, ezzel megszerezve harmadik Európa-bajnoki bronzérmét.

A válogatott eredménye biztató a rövidesen kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozat előtt. 

WKF Karate Európa-bajnokság

Novi Sad, Szerbia

Férfi 75 kg

  • A 16 közé jutásért: Hárspataki–Suljic (bosnyák) 4–0
  • Nyolcaddöntő: Hárspataki–Rettenbacher (osztrák) 2–0
  • Negyeddöntő: Hárspataki–Garibovic (horvát) 1–0
  • Elődöntő: Hárspataki–Horuna (ukrán) 3–0
  • Döntő: Hárspataki–Agajev (azeri) 1–2

Férfi 67 kg

  • A 16 közé jutásért: Tadissi–Jarockij (orosz) 1–0
  • Nyolcaddöntő: Tadissi–Rogyionov (észt) 8–0
  • Negyeddöntő: Tadissi–Dallakjan (örmény) 7–0
  • Elődöntő: Tadissi–Uygur (török) 0–0, bírói döntéssel Uygur nyert
  • A 3. helyért: Tadissi–Maresca (olasz) 4–2

Forrás: Magyar Karate Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!