Az újdonsült olimpiai bronzérmes, Tóth Krisztián is eljön a Nagy Sportágválasztóra, rajta kívül a cselgáncsosokat Karakas Hedvig képviseli majd. A szövetség illetékesei válaszoltak azokra a kérdésekre, amelyek így, a sportágválasztás kapcsán a cselgáncs esetében is fontosak lehetnek. Nézzük, mikor és kinek érdemes belevágnia a judóba.

Kiknek ajánlják elsősorban a judót?

– Függetlenül nemtől és kortól mindenkinek ajánlott a judo. Gyerekeknek segít a koordinációs képességek fejlesztésében, állóképesség növelésében és ezek az élet más területein is a hasznukra válnak, továbbá segít nekik levezetni a stresszt és a felgyülemlett feszültséget, ezáltal nő a koncentrációs képességük, amely segít nekik az iskolai tanulás hatásfokának növelésében. Felnőtt, idősebb korosztály számára már inkább egészségmegőrző szerepe van, számukra ezért ajánlott.

Mi a tapasztalat, hány éves korban érdemes elkezdeni és milyen képességek kellenek hozzá?

– Minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni, akár már 4 éves kortól. Ilyen korban még a játékosságon, a mozgás megszerettetésén van a hangsúly az edzések során. A gyerekeket először a különböző esésekre és a biztonságos talajfogásra tanítják meg, hiszen ezeknek elsajátításával kerülhetőek el a komolyabb sérülések, balesetek.  A gyerekek versenyeztetése jelenleg 10 éves kortól kezdődik, de a Magyar Judo Szövetség jelenleg is aktívan dolgozik a 6-9 éves korosztály számára is biztonságosan megtartható versenyek szabályainak kidolgozásán. Fontos, hogy a gyermek akkor kezdje el a judót, ha szellemileg már érett annyira, hogy betartsa a szabályokat és az edzőtől kapott utasításokat, ellenkező esetben a gyermek veszélyeztetheti saját és társai épségét.

Jellemző-e, hogy valaki idősebb, akár felnőtt korban kezdi el?

– Igen gyakran előfordul, ennek következtében sok egyesület biztosít edzéslehetőséget kezdő felnőtteknek, sőt akár az idősebb korosztálynak is, hiszen számukra is hasznos a helyes eséstechnika elsajátítása, illetve Masters versenyek is megrendezésre kerülnek mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Milyen élettani dolgokban fejleszt leginkább a cselgáncs?

– A judónak és úgy általában a rendszeres sportolásnak rengeteg pozitív hatása van. Segít a mozgáskoordináció javításában, fejlesztésében, az állóképesség növelésében. Ezek mind jó hatással vannak az érrendszerre, tüdőkapacitásra és az idegrendszerre is. Továbbá segít az agresszivitás kezelésében, a szocializációban és a koncentrációban, a tanulásban.

Tóth Krisztián például miben emelkedik ki a többiek közül, minek köszönhette a sikerét? 

– Krisztián rendkívül alázatos és céltudatos volt gyerekkora óta, ezzel a sikerrel igazi példaképpé vált, hiszen az edzések mellett egyetemi tanulmányokat folytat és élvezheti családja támogatását is, ezzel példát mutatva a jövő generációjának, hogy a rengeteg lemondás mellett is élhet valaki teljes és boldog családi életet.

És végezetül: mennyit lendít a sportág népszerűségén egy ilyen hősiesen kivívott olimpiai érem? 

– Rendkívül sokat segít, hiszen a judo sportág birtokolhatja az 500. olimpiai érmet, ezzel sok gyermek és versenyző előtt még jobban látható válik ez a cél, hogy a rendkívül sok lemondás meghozza gyümölcsét és érdemes energiát fektetni abba, hogy valaki sikeres és eredményes versenyző legyen.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!