Van, akinek egyből sikerül a sportágválasztás és akadnak olyanok is, akik először mást kezdenek el, később jönnek rá, hogy inkább máshol kellene próbálkozniuk. Csipes Tamara először édesanyja, a volt klasszis Orosz Andrea sportágát, az úszást kezdte el, aztán átváltott édesapja, az olimpiai bajnok Csipes Ferenc sportágára. Végül Tamara a második sportágában lett olimpiai bajnok.

Négy-öt éves lehetett Tamara, amikor elkezdte az úszást édesanyja hatására.

„De nem szerettem – mondta a Vasárnap című lapnak –, túl monoton volt nekem, ahogy a két fal között, a medence egyik végétől a másikig róttam a métereket.”

Ő kérte, hogy hadd próbálhassa ki a kajakozást is, ami egyből megtetszett neki.

„Az első pillanattól kezdve nagyon jól éreztem magam, szabadabb érzés volt, a társaság is tetszett. Mindent szerettem benne.”

Gyorsan jöttek is az eredmények, első versenyén harmadik lett, majd később, már a korosztályos világversenyeken sorra nyerte az aranyérmeket. 15 évesen ifjúsági Európa-bajnok lett, 16 évesen ifjúsági világbajnok, 19 évesen U23-as Európa-bajnok. Csapathajókban stabil tagként ült (és nyert két olimpiai bajnok címet négyesben), egyesben pedig főleg 1000 méteren remekelt, 500-on, az olimpiai számban mindig volt idehaza egy jobb nála, ezért a világversenyeken nem tudta megmutatni, hogy igenis a királykategóriában is számolni kell vele.

A tokiói olimpia aztán áttörést hozott a számára. Mivel ott végre két egység indulhatott nemzetenként, a hazai válogatók során kivívta a részvétel jogát, és végül bebizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között: Kozák Danutát legyőzve lett ezüstérmes az új-zélandi Carrington mögött.

Csipes Tamara viszonylag későn, 11 évesen kezdett kajakozni, de bebizonyította, hogy nem késő ilyen korban elkezdeni: immár kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok.

 

Fotó: Magyarock

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!