Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 11. részében a FALLABDA sportágat mutatjuk be.

A squash magyar elnevezése fallabda, ami valójában egy kategóriát jelent, amelyben kézzel, ütővel vagy más eszközzel falnak ütögetik a labdát. Több sportág is tartozik ebbe a kategóriába, de nálunk fallabdaként a squash sportág terjedt el.

A fallabdát speciális squash ütővel és gumilabdával játsszák, egy erre a célra kialakított teremben. Általában két játékos van egyszerre a pályán, akik egymással küzdenek, de páros mérkőzések esetén négyen is a pályán lehetnek. Pontozásos sportág, melynek többféle rendszere is létezik.

Nagyon dinamikus sportág, ami fejleszti az állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot. Jó hatással van a szív-és érrendszerre, valamint az anyagcserére. Nagyon jó zsírégető mozgásforma, és előnye, hogy úgy fáraszt el a végére, hogy szinte észre se venni.

Magyarországon is egyre népszerűbb ez a sportág. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség tavaly ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, de több téren is mérföldkő volt nekik a 2019-es év. Elindult az iskolai programjuk, mellyel céljuk a minél nagyobb utánpótlás-bázis kialakítása. Jelenleg 538 igazolt versenyzőjük van, de a sportág dinamikus fejlődésének köszönhetően ez a szám folyamatosan emelkedik.

Szabadidősportként is nagyon népszerű. Egyre több fallabda terem nyílik, ahol a pályák folyamatos kihasználtság mellett működnek.

 

Klubkeresőnkben megtalálhatod a hozzád legközelebb eső fallabda egyesületet, ahol érdeklődni tudsz a további lehetőségekről, ha komolyabban foglalkozni szeretnél ezzel a sportággal.

Forrás: wikipédia, aktivsport.blog.hu NVESZ kiadvány

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!