Egy jó könyv csodákra képes. Pihentethet, szórakoztathat, kikapcsolhat és taníthat is. Időjárástól, évszaktól, napszaktól, helyszíntől függetlenül bárhol, bármikor kiváló társra lelhetünk egy jó könyvben, ha a fenti tevékenységek bármelyikére vagy éppen egy kis egyedüllétre vágyunk.

Hűek maradva „sportos” önmagunkhoz természetesen ötös toplistánk nem is állhat másból, mint sportos témájú olvasnivalókból. A lehetőségek tárháza végtelen, választhatunk sportágspecifikus, technikai és/vagy taktikai anyagokat tartalmazó, önismeret-fejlesztő, pszichológiai vagy éppen önéletrajzi jellegűt, egy biztos: ha sportimádóak vagyunk, mindenből tanulhatunk majd valamit, mind „építő” hatással lehet majd ránk.

A fentebb felsorolt stílusok közül ötös toplistánkat javában önismeret-fejlesztő, pszichológiai és önéletrajzi könyvek alkotják. Mint minden könyv – és filmajánló természetesen ez is egy szubjektív összeállítás, de reméljük elég vonzónak bizonyul ahhoz, hogy legalább egyszer a kezedbe vedd őket. 🙂

Mielőtt belevágnánk, mindenképpen szeretnénk megjegyezni, hogy a sorrend tájékoztató jellegű, véletlenül sem rangsor. 🙂

1. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

Elsőként rögtön ötvözzük a sportágspecifikus és az önéletrajzi stílust. Bátran kijelenthetjük, hogy az egyik, ha nem a legjobb magyar élsportolóról szóló olvasmány Kása könyve. A történet középpontjában a vízilabdázó karrierjének befejezése áll, pályafutásának legmeghatározóbb szakaszain vezet keresztül minket, az első labdaérintéstől az utolsó vízbeugrásig. Mindeközben bepillantást nyerhetünk egy bajnok „civil” életvitelébe is, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Olvasása kiválóan alkalmas rekordok beállítására is, könnyű nyelvezete gördülékeny haladást biztosít, folyamatosan leköti a figyelmet és az elejétől a végéig képes arra, hogy igazán beleéld magad az adott időbe és térbe.

Bővebb ajánló

2. Csíkszentmihályi Mihály: Flow – az öröm művészete

Flow. Éltél már át olyat, amikor azt érezted, hogy minden tökéletes, az idő, a tér, a cselekmény? Amikor mindenről elfeledkezel, mert annyira belemélyülsz abba, amiben éppen vagy? Eláruljuk, hogy akkor megtapasztaltad a ’flow’-t, a tökéletes élményt. Ennek az élménynek a keresése, megtalálása, majd minél többszöri átélése ad értelmet az életnek. Mindannyian a boldogságot keressük, a pozitív gondolkodás pszichológiáját szeretnénk elsajátítani és minden utat, esélyt megragadunk, hogy ez a cél egyszer megvalósuljon.

Az öröm művészetéről szóló könyv számos műfaj (üzletemberek, művészek, sportolók) képviselőjét ihlette már meg, és rengeteg „hétköznapi” embert terelt a helyes irányba, nyitott meg számukra új lehetőségeket.

3. Brian Windhorst: A LeBron-vállalat

Magyar területekről a tengerentúlra, vízilabdáról a kosárlabdára, sportról az üzletre nyargalunk át. LeBron James az NBA-sztár amerikai kosárlabdázó neve sokunknak ismerősen cseng és elsőre nem meglepően a pályán nyújtott teljesítményére, zseniális játékára fókuszálunk. Ennél azonban jóval többet „tett le az asztalra”. Már fiatalkorától kezdve elképesztően tudatosan készül a profi karrierje utáni civil életére, azzal, hogy játék mellett, üzleti lehetőségeit a végletekig kiaknázva üzemelteti és tartja fenn vállalkozásait, saját brandjét. A kosárlabdához való megkérdőjelezhetetlen tehetsége kiváló üzleti érzékkel párosul, mely egyszerre teszi őt minden idők egyik legsikeresebb és legelismertebb játékosává és üzletemberévé.

Láss bele a „legnagyobbak” világába, tudj meg többet a szponzorációs szerződésekről, a sporthoz köthető és az által köttetett hatalmas üzletekről.

4. David Lagercrantz: Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimovic

Kétségkívül az egyik legmegosztóbb labdarúgó, a svéd Zlatan Ibrahimovic. Vajon mennyit higgyünk el híressé vált mondásaiból? Különcsége, határozottsága vitathatatlan, de vajon csodáljuk vagy ítéljük el ezért? Könyvében egyértelműen visszatükrözi „jól ismert”, szókimondó stílusát, mely egyszerre nyűgöz le, döbbent és botránkoztat meg. Külső szemlélői lehetünk kaotikus, „balkáni vérmérsékletű” családi életének, konfliktusainak edzőivel és csapattársaival, illetve megismerhetjük a „hétköznapi” Zlatant is, mint férjet, mint apát, mint barátot.

A labdarúgást kedvelőknek kötelező olvasmány, de izgalmas, új kalandot jelenthet azoknak is, akik szívesen belelátnának a médiákban szereplő sztársportoló alakja mögé.

Részletes ajánló

5. Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el

Manapság a mentális felkészültség ugyanannyira elengedhetetlen a tökéletes teljesítmény eléréséhez, mint a fizikai állapot legmagasabb szintre való emelése. Élsportolóink, legyenek azok egyéni – vagy csapatsportot űzők, egyre szívesebben, nyitottabban és érdeklődőbben fordulnak sportpszichológushoz, hogy teljesítményüket az által is növeljék, határaikat feszegessék. A szakma legnevesebb képviselői edzőknek, szülőknek, élsportolóknak és amatőröknek is ideális olvasmányt hoztak létre, melynek elolvasása képes megadni az alapot, felkelteni az érdeklődést a téma iránt, hogy aztán a későbbiekben ők vagy gyermekeik, tanítványaik profitálhassanak belőle.

Minden fejben dől el. Hazánkban bár közhelynek számít a kijelentés, de jóval több valóságtartalma van, mint gondolnád.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!