Bravúros szervák, tapintható izgalom a nézőtéren, elegáns hófehér sportruhák, rajongók hada… Könnyen beleszeret a teniszbe egy gyerek, ha a képernyőre tapadva követi a legnagyobbak meccseit. De vajon érdemes-e neki is a pályára merészkedni, és megtanulni ennek a klasszikus sportágnak a csínját-bínját? Attól függ, mit várunk az ütögetésért cserébe.

Milyen készségeket fejleszt a tenisz?

Mivel a tenisz nem egyszemélyes sportág, ezért a fizikai készségek csiszolásán túl lelkileg is edzi a gyereket. Megtanít az együttműködésre (főleg, ha párban játsszák), illetve közösségteremtő ereje van, hiszen hacsak nem magánedzőnél tanul a gyerek, akkor csoportos órákon is részt kell vennie. Értékes barátságokra tehet szert, miközben megtanul küzdeni, de személyes felelősségvállalásra is nevel ez a sportág. 

Ha pedig a fizikai fejlődésről van szó: a tenisz remekül fejleszti a koordinációt, a labdaérzéket, az állóképességet és a finommotoros képességeket – sőt: a ritmusérzéket is. Sokakban felmerül aggályként, hogy a tenisz „féloldalas” sportág, ami a testnek csak az egyik oldalát fejleszti. Van benne igazság, de egy profi edző olyan gyakorlatokat is végeztet a tanítványaival, amelyek kiegyenlítik a különbségeket. 

Mikor érdemes elkezdeni?

5–6 éves korban már elég érettek a kicsik arra, hogy kövessék az edző kéréseit. Persze ilyenkor még csak egyszerűbb, sok-sok játékkal tarkított csoportos foglalkozásokon vesznek részt, az intenzívebb terhelés csak később veszi kezdetét. Fontos, hogy ha a gyerek megszereti a teniszt, és versenyszerűen szeretné űzni, akkor lehetőleg még 10 éves kora előtt kezdje el, hogy időben kifejlődjenek a megfelelő képességei. 

Valóban olyan drága mulatság teniszezni?

Attól függ, hol és hogyan űzi a gyerek a sportot. Tény, hogy egy minőségi, de még nem luxus alapfelszerelés is több tízezer forintot kóstál. Szükség van ütőre, labdára, teniszcipőre és teniszruhára. Az ütőt pedig időről időre húroztatni kell, és persze a pályabérlet és az oktatás is pénzbe kerül. Nem muszáj viszont magánedzőhöz járatni a gyereket: a csoportos foglalkozások is nagyon hatékonyak lehetnek. Ha pedig igazán tehetséges és szorgalmas a gyerek, akkor idővel akár pénzdíjas meccseken is megméretheti magát – persze ez teljesen a jövő zenéje, és valóban nagyon jónak kell hozzá lenni.

Bónusz: a tenisz összehozza a családot és a barátokat

A tenisz az egyik jolly joker sportág, ha együtt szeretne mozogni és kikapcsolódni a család. Főleg, ha négytagú a família, hiszen egy páros meccsen mindenkire szükség van. De ugyanígy szuper ötlet ütögetni egyet, ha a barátokkal szeretne lazítani egy kicsit a gyerek, hiszen egyszerre többen a pályán lehetnek. Nem véletlen, hogy felnőttkorban annyi üzlet köttetik a teniszpályán, és sokszor itt válnak szorosabbá a munkakapcsolatok. A tenisz azon túl, hogy gyönyörű és hasznos sportág, egyben a pezsgő társasági élet bölcsője is lehet.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!