Azt már tudjátok, hogy mire számíthattok az első alkalommal, mikor jógázásra adjátok a fejetek, de biztos, hogy nemcsak az foglalkoztat, hogyan zajlik egy óra, hanem számos más kérdés is felmerülhet benned, az öltözködéssel, a fejlődéssel és általánosságban a jógával kapcsolatban. Habár a jóga  99% gyakorlásból áll és 1%  információszerzésért kiált, mielőtt neki kezdenél, gondoskodunk minden részletről, amit tudnod kell.

Az órák 90 percesek, azért mert az óra kezdetén 10 perces elcsendesedéssel nyitják,  a végét pedig negyed óra relaxációval zárják. Ez arra szolgál, hogy ráhangolódjon mindenki az órára, lenyugtassa az elmét, az óra végi relaxáció alatt, felkészülünk a ránk váró nehézségekre.

Jóga alapjai

A keleti mozgásforma Indiában, a hinduizmus kulturális közegeiben jelentkezett először és rendkívül fontos részét teszi ki a vallásnak, hiszen a megszabadulás elérése a cél, amelyet csakis önuralommal, önfegyelmezéssel lehet elérni. A jógának több fajtája is létezik, ezeket különböző személyiségtípusokhoz fejlesztették ki, Indián kívül a Hatha-jóga terjedt el először, majd vonta magával a többi ágat is és együtt hódították meg a világot.

Milyen ruhát viseljünk, mit kell vinni?

Az interneten jógás képek tömegét találhatjuk meg, mindegyiken természetesen egy gyönyörű lány, hibátlan sminkben mosolyogva és lehetetlennek tűnő pózban feszít. Minden társadalmi nyomástól mentesen csak vedd magadhoz az egyik sportos, de nem szorító öltözéked és hidd el, jól fogod magad érezni és nem leszel alul,- vagy túlöltözött. Fontos, hogy ne legyen cipzár, hátsó zseb, gomb a nadrágodon, mert nyomni fognak, ha lefekszel. Cipő és zokni teljesen felesleges a jógához, mert így sokkal könnyebb megtartanod magad egy-egy egyensúlyozó pózban.

A legtöbb jógastúdió biztosít minden egyéb eszközt: jógamatracot, ülőpárnát, erről neked nem kell gondoskodnod!

Mennyit kell gyakorolni a fejlődés érdekében?

Mindennél igaz, így a jóga esetében is, hogy minél többet gyakorolsz, minél rendszeresebben, annál hamarabb éred el a céljaid. Heti egy alkalom kevés a fejlődéshez, viszont elegendő ahhoz, hogy átmozgasd magad és lazíts. Ha viszont szeretnél fejlődni, akkor érdemes naponta legalább 10-15 percet gyakorolni otthon és heti egyszer, vagy kétszer jóga órára járni. Amit a jógaórán tanulsz, otthon nyugodt körülmények között tudod jól begyakorolni.

Végül, néhány jó tanács, amit érdemes betartani:

1.Érdemes órakezdés előtt 15-20 perccel érkezni, hogy időd legyen átöltözni, illetve az első óra előtt ki kell töltened egy nyomtatványt is.

2.Két órával jógázás előtt már nem érdemes enni, ha mégis nagyon korogna a hasad, akkor is figyelj oda rá, hogy ne legyen csípős, vagy fűszeres.

3.Folyadékot bőségesen vigyél magaddal. Habár óra közben nem ajánlott vizet inni, utána jó, ha szénsavmentes víz akad a kezed ügyében.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!