Korábban többször is írtunk már a küzdősportokról,és azok különböző ágazatairól. Ezúttal egy olyan karate változatot mutatunk be, mely ötvözi a kung-fu, a ju-jitsu, a thai-boksz, a judo és a karate technikáit is. A kempo harcművészet és küzdősport is egyben, mely az önvédelemre helyezi a hangsúlyt.

A kempo szó jelentése: az ököl igazsága. Indiai és kínai gyökerekkel rendelkezik, de Japánban teljesedett ki igazán. Az 1901-es boxerlázadás leverése után majdnem teljesen eltűnt, de mestereinek köszönhetően újra feltámadt és el is terjedt világszerte.

Magyarországon 1975-ben jelent meg először. Hazai elterjedése Harnos Imrének köszönhető, aki Ausztráliából hozta el a sportág alapjait, majd tanítványainak köszönhetően meghonosította azt. 1996-ban Juhász Ferenc 4. danos mester vezetésével megalakult a Magyar Kempo Szövetség.

A szövetség munkájának köszönhetően egyre többen űzik ezt a sportágat, és a válogatott is egyre eredményesebben szerepel a nemzetközi versenyeken.

Mit fejleszt a kempo?

A küzdősportok legfontosabb tulajdonsága a fegyelem és a koncentráció. Ezeket a képességeket a kempo is nagyban fejleszti. Emellett javítja az állóképességet, növeli a fizikai és lelki teherbírást és javítja a mozgáskoordinációt. Fontos szerepet játszik a testi és lelki fejlődésben egyaránt.

Kinek ajánlott?

Már egészen kis korban, akár 4 éves kortól is elkezdhető. A versenyzés 7-8 éves korban indul, de nem csak versenysportként létezik, szabadidős, amatőr szinten is űzhető. Sokan felnőttkorban, valamilyen mozgásformát keresve találnak rá a kempora, de van olyan is, aki más versenysport után választja ezt a sportágat, így kortól függetlenül bárki elkezdheti.

Összességében a kempo egy nagyon innovatív sportág. Folyamatosan fejlődik, újabbnál újabb ágazatok alakulnak ki belőle. Nagyon színesen a technikai felhozatala, így bárki, aki érdeklődik a küzdősportok és harcművészetek iránt, itt megtalálhatja a számára legkedvezőbb mozgásformát.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!