Teljes gőzzel készülsz a maratonokra, triatlonversenyekre vagy bringás futamokra, mégsem vagy elégedett az eredményeiddel? A szorgalom sajnos nem mindig elég a sikerhez. Jó hír viszont, hogy egy adottságaidhoz alkalmazkodó edzéstervvel akár kevesebb befektetett energia mellett is többre lehetsz képes. Ebben segít a teljesítménydiagnosztika.

Néha a kevesebb tényleg több

Meglepő, de a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokból gyakran az derül ki, hogy sok sportoló nagyon szorgalmas, sőt: túledzi magát, mégsem éri el azokat az eredményeket, amiket szeretne. Talán te is közéjük tartozol. Az idő viszont drága kincs, miért pocsékolnád? Ha átteszed a fókuszt a mennyiség helyett a hatékonyságra, akkor kisebb erőfeszítéssel lehetsz sikeresebb, ráadásul a kedved sem megy el a sportolástól – hogy a sérülések elkerüléséről ne is beszéljünk.

Mit tud a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika célja az edzésterved optimalizálása és testre szabása egyéni adottságaid, céljaid alapján, a jobb eredmények elérése érdekében. A komplex vizsgálatok során felmérik az aktuális teljesítőképességedet, és azt, hogy miben vagy erős és miben kell fejlődnöd. Ha rászánod magad, akkor az is ki fog derülni, hogy mi gátolja a fejlődésedet – már ha van ilyen tényező. Többek között felmérik például, hogy milyen pulzuszónákat kell megcéloznod a fejlődés érdekében, milyen tempóban ajánlott sportolnod, de a tüdőkapacitásodat és az anyagcserédet is vizsgálják.

Hogy zajlik a vizsgálat?

A méréseket először nyugalmi állapotban végzik, aztán jön egy terheléses vizsgálat, azaz: laboratóriumi körülmények között, pulzuspánttal kell sportolnod, miközben műszerekkel megfigyelnek. Ennek a szakasznak a laktátmérés az egyik legfontosabb része, ami képet ad az edzettségedről. Ezután jön egy kis pihenés: a diagnosztika a megnyugvási állapotban végzett mérésekkel folytatódik. A terhelés előtt és után azt is felmérik, hogy épp milyen testi és lelki állapotban vagy: kielemzik a testösszetételedet, és megvizsgálják az idegrendszeredet is. Végül jöhet a kiértékelés és az edzésterved testre szabása, ami tényleg profi alapot ad ahhoz, hogy csúcsteljesítményt nyújts a jövőben. Persze a diagnosztika utáni siker leginkább rajtad múlik, hiszen neked kell nap mint nap sportcipőt húzni, és végigküzdeni az edzéseket. De egy jó alappal ez mindenképpen könnyebben fog menni.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!