Pillangó: magyar arany és ezüst

A két magyar klasszis hozta a papírformát: Milák Kristóf arany-, Kenderesi Tamás ezüstérmet szerzett 200 pillangón, a glasgow-i Európa-bajnokság harmadik napján. Legutóbb hat éve fordult elő, hogy az úszó Eb egyik versenyszámában magyar sportoló végezzen az első és második helyen is.

A 2012-es debreceni úszó Európa-bajnokságon, szintén 200 pillangón még Cseh László és Biczó Bence révén szerzett arany-, illetve ezüstérmet Magyarország ugyanabban a versenyszámban. Tekinthetjük ezt sikeres generációváltásnak is, de a valóság magyar szempontból fájdalmasabb. A korábbi két dobogós ugyanis ott volt a mezőnyben, Biczó Bence a 3., Cseh László pedig az 5. legjobb időt úszta az előfutamok során, de a szabály szerint egy nemzetet csak legfeljebb két úszó képviselhet a középdöntőben, így ők nem juthattak tovább! Ha már generációváltás, akkor még egy érdekesség: az 1-2-3-5. helyezés éppen a fordított születési sorrendet tükrözi.

Milák Kristóf nagy fölénnyel nyerte a számot, Európa-bajnoki csúcsot úszva. Idejénél (1:52.79) csak Michael Phelps és Cseh László úszott jobbat az úszósport története során, illetve ő maga, pár hónappal ezelőtt, Debrecenben. A 18 éves Milák Kristófnak ez az első, felnőtt világversenyen szerzett aranyérme… és egészen biztos, hogy még lesz egy pár, mint ahogy az is, hogy a világ- és Európa-csúcs sem érezheti magát biztonságban.

Kenderesi Tamás magabiztosan jött be a második helyre, ugyanannyit adva a harmadik helyezettnek, mint amennyit ő kapott Kristóftól.

Európa-bajnokság 2018, Glasgow

Férfi 200m pillangó

  1. Milák Kristóf 1:52.79
  2. Kenderesi Tamás 1:54.36

„Az elejétől kezdve menni akartam a saját iramomat, az égvilágon nem láttam senkit, nem figyeltem semmire. Sajnálom a végét, de ez van, ha ilyen erősen kezdem el az első százat és megdöglök rajta – ezért fogytam el a finisre. Rég úsztam ilyen idiótán a kétszáz pillét.” (Milák Kristóf)

„Az érem benne volt, ezt akartam, elértem, most boldog vagyok. Kristóf egyelőre megfoghatatlan, olyan az első száza, amivel mindenkit kinyír. Nekem rá kell edzenem a száz pillére, hogy gyorsuljak kicsit, és akkor lehet esélyem a jövőben.” (Kenderesi Tamás)

További részletek a Magyar Úszó Szövetség oldalán: musz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!