Válaszd Az Egészséget – kicsit másképp, PODCAST a túrázásról

A Nagy Sportágválasztó immár a “podcastok” világában is képviselteti magát, ezzel új, népszerű és rendkívül gyorsan fejlődő ágazat felé nyitva, de a régi elszántsággal, célokkal és témákkal.

Miről is szól a Nagy Sportágválasztó első podcast adása?

Vegyünk egy túra nagykövetet és egy biológust!

Tamás Rita, a Ne pánikolj, sportolj mozgalom megalapítója, az Ötpróba túra nagykövete a pánikbetegségből való felépülés rögös útjának megtételéről, az ezt elősegítő túrázás jótékony hatásairól beszél. Szász Máté, a SYNLAB Hungary sportdiagnosztikai osztályának tudományos vezetője pedig szakmai oldalról közelíti meg a túrázás élettani hatásait, valamint gyermekkori cserkész emlékeiről is szót ejt.

Velük társalog a túrázásról Csabai-Kaskötő Brigitta, a Nagy Sportágválasztó csapatának egyik sportszervezője.

A témát minden lehetséges oldalról körbejárjuk, kezdve az egészséges életmóddal, a sportdiagnosztikai szakma mélységein keresztül, egészen a könnyedebb, hétköznapi, személyes élményekig. Rengeteg újdonságot tartogat magában az adás, melyekre érdemes odafigyelni és melyekből kifejezetten ajánlott tanulni.

Elöljáróban, íme, néhány érdekesség mely még inkább felkelheti a figyelmet az adás iránt:

Tudtad-e, hogy a kirándulás, túrázás számtalan általános egészségügyi előnnyel jelentkezik?

  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a stressz szintet
  • javítja a figyelem- és koncentrációs képességet
  • elősegíti a fogyást
  • javítja a hangulatot, csökkentheti a depressziós tüneteket
  • általános jó közérzetet biztosít.

Ezek a hatások jellemzően azonnal jelentkeznek.

Tudtad-e, hogy kutatások szerint a cukorbetegek számára különösen javasolt a hosszabb távú, közepes nehézségű terepen való túrázás. A hipoglikémiás epizódok kockázata nem magasabb, mint nyugalomban, ugyanakkor jelentősen javulhatnak az egyes élettani mutatók. A Nordic walking fokozza az előnyös fizikai hatásokat.

Tudtad-e, hogy a rekreációs jellegű, moderált intenzitású téli kirándulások csökkentik az allergiás légúti gyulladásokat, csökkentik az allergiára jellemző eozinofil emelkedettséget, és javítja a szubjektív tüneteket.

Az újabb vizsgálatok lineáris kapcsolatot találtak a túrázás mennyisége (össz. táv), illetve a vércukorszint stabilizálása, a hasi zsírtömeg csökkenése, és az egyéb keringési kockázati tényezők csökkenése között. Tehát minél több túra – annál egészségesebb időskor.

 

Kövesd csatornáinkat, hallgass minket és garantáltan elindítunk az utadon az egészség, a sport világa felé!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!