Aki egyszer elkezd futni, egy életre szóló szerelemmel gazdagodik, ami gyógyír lehet szomorúságra, fáradtságra vagy az örömteli pillanatok megkoronázására. Ha körbenézel magad körül biztosan észreveszed, hogy futók hada lepi el az utcákat. Nem tántorítja el sem a hideg, sem az eső őket céljuktól. Bizonytalan vagy, hogy készen állsz- e rá? Még nem találtad meg a mindent legyőző indokot? Következzen pár ok, amiért a futóversenyeket nagyon is lehet szeretni!

Biztosan tisztában vagy a futás előnyeivel, már a füleden jön ki, miért jó, ha az ember rendszeres mozgásként a futást választja. De azt tudod-e miért jó az, ha a futás nemcsak edzésként része az életednek, hanem időnként egy-egy megmérettetésre is vállalkozol?

Azért, hogy biztosan meggyőzzünk, az egyik legmegbízhatóbb forrás, Csere Gáspár, magyar hosszútáv futó szavait, tapasztalatait hívjuk segítségül.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT!

Az első és legfontosabb szabály, hogy felismerjük a határainkat. Hiszen akármennyire hasznos és felszabadító hatásai vannak a futásnak, nem szabad, hogy csak ebből álljon az élet. Mindamellett, hogy ez egy-egy súlyos sérülést is eredményezhet, gyakran választhatja az ember menekülésként is a sportot a problémák elől.

Második tanács, jó, ha az ember közösségben, barátokkal fut, habár a futás kifejezetten magányos sportágnak tűnik. A futótársak jelenléte, fontos, hiszen így kevésbé érezheti magát az ember egyedül, a közös küzdés összekovácsolja az embereket és még visszajelzést is nyújt, ha esetleg túlhajszolnád magad.

Harmadik, egyben legnagyobb kérdés, mégis mikor jön el az a pont, mikor a futó rászánhatja magát a versenyzésre? Azért jó, ha előre tervezel, mert ezáltal nem hagyod magad ellustulni, mert tudod, hogy már csak pár hét van hátra és formában kell maradnod, egyfajta egészséges megfelelésként önmagadnak. Azonban figyelj oda, hogy ez ne csapjon át rivalizálásba másokkal és önmagaddal se légy túlságosan szigorú.

Negyedik indok, a futással járó érzések, amelyek valószínűleg a legmeghatározóbbak ebben a tekintetben. Ha egyszer is részt vettél már bármilyen versenyben, észrevehetted, hogy az edzésen nyújtott teljesítményed többszörösét tudod megmozgatni, ha jól felkészültél a megmérettetésre.

Hallottál már a flow élményről? Ez egy olyan állapot, amelyet szinte már doppingként is megélhetsz, amikor annyira belemerülsz a futásba, hogy szinte elfeledkezel a környezetedről, mert annyira elmerülsz abban, amit csinálsz, hogy minden más lényegtelennek tűnik mellette.

Amennyiben eléred a számodra kitűzött, régen áhított célt, ez az életnek minden területén magabiztosságot ad, hiszen Te vagy az, aki annyit küzdött nap, mint nap, hogy ne adja fel és Te vagy az, aki teljesíti a távot és ezért magadnak lehetsz csak hálás!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!